Gå til sidens hovedinnhold

Tusenvis av nordmenn deler Evas nekrolog

Rørende og velskrevet nekrolog går som en farsott i sosiale medier.

Fredag 1. februar la Alexander Gjersøe ut en varm og velskrevet nekrolog der han med vakre ord beskriver sin 88 år gamle nabo, Eva Haddeland, som sovnet stille inn 2. januar 2013.

«Eva Haddeland har forlatt Torshov etter 88 år. En trapp opp fra de 35 kvadratmeterne der Eva vokste opp med mor, far, og fem søsken, i leiligheten de overtok fra skihopperen, som var så talentfull at han ble invitert til fornemme selskaper, fikk fri tilgang til alkohol, drakk, fikk tæring og døde», innleder Gjersøe.

Videre beskriver han detaljert den eldre kvinnens oppvekst på Torshov, der hun har tilbrakt mesteparten av livet.

Gjersøe beskriver hvordan 88-åringen raust har delt sin livshistorie med han i både mørke og lyse stunder. Han forteller hvordan hun ble ensom etter ektemannens bortgang. Hvordan hun satt alene og helst ville være minst mulig til bry. Og hvordan de to bygget et vennskap da hun likevel tok mot til seg og spurte han om hjelp til å bytte en lyspære i leiligheten.

Etter nekrologen ble publisert på Facebook er den delt, likt og kommentert av flere tusen brukere.

- Nå fikk jeg klump i halsen
På Gjersøes side, der nekrologen ble publisert fredag ettermiddag, har mange latt seg røre av teksten. Nå deles den av flere tusen privatpersoner i voldsomt tempo.

«Nå fikk jeg klump i halsen på Havana. Rett nedi gata fra leiligheten. Herlig gjort Alexander, og skikkelig fint skrevet. Kondolerer», skriver en kvinne.

«Så da har til slutt historiene stilnet. Din tur å holde dem i hevd nå og jeg vil fortsette å be om en ny historie hver gang vi møtes. For en rå dame du har vært heldig å kjenne», skriver en annen.

«Vakkert. Det er fint og modig skrevet. Blir forhåpentligvis tatt godt imot av pårørende», skriver en annen.

«Nydelig at det finnes medmennesker», mener en annen.

- Hyggelig
Gjersøe synes det er hyggelig at nekrologen blir delt, men ønsker ikke å «ta plass» i denne sammenheng. Han har fått en rekke henvendelser siden den sto på trykk i Aftenposten fredag.

- Jeg synes det er interessant at nekrologen sprer seg sånn, og at jeg får så uendelig mange tekstmeldinger og telefoner fra helt ukjente mennesker over hele landet. Det er fint at den rører folk, og jeg tror mange synes det er befriende med noe såpass usminket og ærlig i sosiale medier, hvor det spres så mye overfladisk og kommersielt, sier han til Nettavisen.

Gjersøe synes det er hyggelig at folk deler den.

- Man skriver jo en nekrolog for å løfte fram eller hylle et menneske som har levd et liv. Da synes jeg det er gledelig at den har rørt ved såpass mange. Men utover det så har jeg ikke så mye å si.

Kommentarer til denne saken