Det som begynte som en buskbrann i Midpines i fylket Mariposa i California, utviklet seg raskt til en voldsom skogbrann som har truet tusenvis av hjem, og slukt deler av skogen i nasjonalparken Yosemite over natten.

Yosemite er en av USAs desidert vakreste nasjonalparker. USAs grunnlegger av nasjonalparker, John Muir, kalte Yosemite for «Det største av alle naturens templer». Millioner av mennesker besøker dette området hvert år.

Brannen, som begynte fredag ettermiddag, har i løpet av et døgn tatt over 6.555 mål med skog, og det er foreløpig ingen kontroll på spredningen, opplyser brannvesenet i California. De sier det kan ta over en uke før flammene er under kontroll.

– Det brenner ekstremt, og flammene sprer seg hyppig, heter det i en uttalelse.

Les også: Storbrann på ferieøy – Norge sender hjelp

Lørdag fikk mer enn 6.000 innbyggere i det spredt befolkede området beskjed om å evakuere.

Fra før har flere tusen hjem blitt evakuert som følge av brannen, og flere brannfly og helikoptre assisterer de over 400 brannmennene i slukningsarbeidet. Strømmen til over 2.000 hjem og bedrifter er også kuttet på grunn av brannen.

Les også: Bilder viser ødeleggelsene i Storbritannia

Californias guvernør Gavin Newsom har erklært unntakstilstand i fylket Mariposa på grunn av brannen og dens ringvirkninger.

Det er meldt om kraftig vind og ekstrem tørke i området, som gjør situasjonen utfordrende.

Det brenner også fremdeles ved området Washburn i Yosemite nasjonalpark, kun ti mil unna, hvor nesten 5.000 mål med skog har gått opp i flammer siden 7. juli.