OSLO (Nettavisen): - Vi er her fordi nok er nok, uttalte Dana, som møtte opp utenfor Stortinget og holdt appell, til Nettavisen.

- Se på dem og hør på dem. De kjemper for frihet, de kjemper for «black lives», de kjemper for solidaritet, de kjemper for ingen rasister i våre gater, uttalte hun og viste til de mange frammøtte.

Mange tusen oppmøtte

Over 19.000 personer hadde på forhånd varslet at de ville delta på demonstrasjonen «We can't breathe - rettferdighet for George Floyd». Til tross for restriksjonene på en maksgrense på 50 personer, var det likevel flere tusen som tok turen.

Lenge før markeringen var offisielt i gang, var hundrevis møtt fram, og stadig flere strømmet inn på Eidsvolls plass. Det var mye ungdommer. Noen kom marsjerende og ropte høylydt slagord. Mange hadde med egne faner og plakater. «No justice, no peace», var et av slagordene.

Les mer: Får ikke samle flere enn 50 mennesker: Nå har arrangøren funnet en løsning for Floyd-markering i Oslo

Klokka 15.45 sa operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til Nettavisen at det var rundt tusen personer ved ambassaden og flere hundre ved Stortinget. Like etter klokken 16.00 begynte personene ved ambassaden å gå mot Stortinget.

Politiet kunne ikke svare på hvor mange som hadde møtt opp på demonstrasjonene, men ifølge Dagbladet dreide det seg om 12.000 og 15.000 personer.

- Vi legger til rette for at arrangør skal få lov til å ytre seg og at denne markeringen skal foregå på en så sikker måte som mulig. Arrangør får ta ansvaret for de anbefalingene som er kommet fra myndighetene om smittevern, uttalte politiets innsatsleder Svein Arne Jørundland til Nettavisen foran Stortinget.

Raser på sosiale medier

Nettavisen har delt saken om demonstrasjonen på Facebook. Under saken raser Facebook-brukerne mot demonstrantene.

Flere skriver at de reagerer sterkt på at så mange mennesker møter opp mens det fremdeles er fare for koronasmitte i Norge.

- Tragisk om mange måneder med kostbare koronatiltak nå ødelegges, skriver en.

- Hva med korona-tiltak? Her har folk fulgt strenge tiltak mens en flokk med demonstranter gir fullstendig blaffen. Blir sjokkert, skriver en annen.

Andre hyller imidlertid demonstrantene:

- Fantastisk engasjement av alle disse ungdommene som har møtt opp. Det er håp for framtida. Det er håp for at alle uansett hudfarge får et bedre liv, skriver en.

Ansiktsmasker og antibac

Miriam Haile, ungdomsarbeider i Antirasistisk senter og en av dem som hadde på seg gul vest og holdt vakt under demonstasjonen foran Stortinget, oppfordret de oppmøtte til å holde avstand.

- Arrangøren har iallfall forsøkt å finne løsninger, og vi står her og holder vakt. Vi har delt ut ansiktsmasker i en time nå samt antibac, og vi oppfordrer unge og eldre til å holde avstand. Så vi gjør det vi kan, uttalte hun til Nettavisen.

Les også: Fakta står i veien for slagordene

Flere kilometer langt tog

Ifølge NRK skal toget av demonstranter fra Huseby til Stortinget ha vært flere kilometer langt. Klokken 16.12 opplyste politiet at folk var i ferd med å forlate den amerikanske ambassaden.

- Vi ser et oppbrudd her nå, uttalte Kråkenes til Nettavisen.

Her roper folk slagordet som har blitt hørt verden rundt de siste dagene:

På spørsmål fra Nettavisen om hva politiet gjør med tanke på smittevern, svarte Kråkenes at det ikke er noe politiet prioriterer.

- Vi er ikke noe smittepoliti. Det er arrangøren og hver og en som møter opp som er ansvarlige for å overholde den. Men i dag har vi mest fokus på ytringsfriheten, uttalte Kråkenes.

Politiet hadde heller ikke noe å utsette på demonstrantene som var på Huseby:

- Ved ambassaden gikk det rolig for seg. Det ble meldt om at noen hadde avfyrt en røykgranat i mengden, men ingen ble skadet. Vi takker alle demonstranter og deltakere for en fredelig demonstrasjon, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

- Vi står for en fredfull markering

Markus Mauricio Johansen (20) var en av flere tusen som møtte opp utenfor Stortinget fredag ettermiddag. Ifølge han handler markeringen om noe mye mer enn det som skjedde med George Floyd.

- Jeg har møtt opp fordi jeg ønsker en endring av systematisk rasisme over hele verden. Vi er ikke her kun for å markere George Floyd eller andre som er blitt misbrukt av politiet i USA. (...) Det er ikke bare en kamp for oss sorte, det er en kamp for undertrykkelse av mennesker over hele verden, sa Mauricio Johansen til Nettavisen og fortsatte:

- Så lenge vi klarer å holde dette fredfullt, slik arrangørene har sagt at vi skal gjøre, tror jeg dette blir en fin markering. For det er det vi står for. En fredfull markering og en fredfull endring av systemet.

Selv hadde han tatt med seg munnbind og antibac for anledning. Han tror ikke demonstrasjonen vil bidra til noen økt smittefare, så lenge alle tar ansvar for eget smittevern.

- Det viktigste er at man tar hensyn og holder seg til de gruppene man kom med. Det ble satt veldig strenge koronatiltak akkurat i dag, men bare for noen dager siden var det hundrevis av mennesker på Sørenga og Tjuvholmen da det var fint vær i pinsen. Det blir hyklersk å prøve å avlyse det her fordi man vet at det kommer mange mennesker, påpekte han.

Se hele intervjuet med 20 år gamle Markus Mauricio Johansen under:

Flere tusen er ventet

Til tross for at organisasjonene bak demonstrasjonen og markeringen har hatt en god dialog med politiet i forkant av arrangementet, strømmet det stadig folk til demonstrasjonen.

Les også: Markus: - Dette er en kamp for å gjøre verden til et bedre sted

«Rart at det er slike tiltak kun for demonstrasjoner, men fulle kjøpesentre hvor folk må snike seg forbi for å komme frem er greit? Det gir ikke mening spør du meg», var en av kommentarene på Facebook i forkant av markeringen foran Stortinget.

«Jeg kommer uansett», skrev en annen til tross for at arrangørene oppfordret deltakerne til å overholde smittervernsreglene og gjerne følge markeringen via livesending på nettet.

«Vi forstår at mange ikke er enige i myndighetens vurdering eller vår beslutning om å kun ha 50 demonstranter, men husk at denne demonstrasjonen ikke er den eneste muligheten vi har til å vise solidaritet for George Floyd eller motstand til politivolden i USA og verden over», skrev arrangøren på Facebook torsdag.

Flere kjente fjes

Blant dem som på forhånd hadde varslet deltakelse var kjente fjes som Sophie Elise Isachsen, Astrid Smeplass, Julie Bergan og Isabel Raad.

Flere delte sin deltakelse utenfor Stortinget på sosiale medier.

- Sammen med tusenvis av mennesker i Oslo i dag krever vi rettferdighet for George Floyd, skriver Isachsen på Instagram med et bilde av seg selv der hun holder en plakat med skriften «Vi skal ikke holde munn».

Astrid Smeplass, Julie Bergan og Isabel Raad har delt en rekke videoklipp på historiefunksjonen på Instagram med sin tilstedeværelse utenfor Stortinget.

Sammen med datteren sto komiker Odd Magnus Williamson med sin plakat i været. Både han og komikerkompisen Henrik Thodesen har delt bilde av sitt oppmøte i sosiale medier.

Andre kjendiser har allerede deltatt i markeringen på sin egen måte. Blant dem Jørgine Massa Vasstrand, eller «Funkygine» som hun er mest kjent som, som samlet familien sin med plakater og delte bilde på Instagram for å støtte saken tidligere i dag.

- Vi kommer ikke til å være i Oslo i dag for å delta på den fredelige demonstrasjonen, men vi er med fra Jessheim, skrev Vasstrand til bildene.

Døde under pågripelse i Minneapolis

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse i Minneapolis 25. mai.

Politibetjenten Derek Chauvin er pågrepet og ble først siktet for uaktsomt drap. Siktelsen har senere blitt endret til «unintentional second degree murder». Dette tilsvarer en skjerping i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, er siktet for medvirkning.