Etter nattens terrorangrep i Oslo, ved homoutestedet «London pub», der to mennesker ble drept og rundt tjue skadet gikk Oslo politidistrikt ut, og oppfordret Oslo Pride til å avlyse dagens arrangementer i hovedstaden.

Oslo Pride valgte å følge politiets oppfordring og avlyste alle arrangement. Dette satte sinnene i kok hos mange, og flere skrev lørdag formiddag i sosiale medier at de tenkte å gå i tog likevel.

Og svært mange møtte opp for å gå i Pride-paraden. Slagordene som gikk igjen var blant annet «Kampen fortsetter» og «Ingen er fri før alle er fri».

Politiet holder en pressekonferanse etter skytingen i Oslo, natt til lørdag.

– Jeg føler det er viktig å gå, selv om politiet oppfordrer til at folk ikke skal gå. Pride-bevegelsen er ikke kommet dit den er i dag uten å ofre ting. Jeg synes det er dårlig gjort overfor de som kom før oss, å ikke gå i dag, sa Sebastian Haugland til Nettavisen, lørdag formiddag.

Flere som skal gå

I en kommentar på Pride-Oslos facebookside skrev Haugland at han skulle gå uansett. Kommentaren fikk mer enn 100 likes, og flere kommenterte at de skulle gjøre det samme.

– Jeg snakker med folk nå, og prøver å finne ut av hvordan vi skal gjøre dette. Jeg tenker å møte opp på Grønland og gå derfra, slik som den opprinnelige planen var, sa han.

Kommer du til å føle deg truet hvis du går i dag?

Ja, men det synes jeg vi må tåle og stå i. Jeg synes det er viktig å ikke avlyse på en dag som dette. Politiet må kanskje oppfordre til å avlyse, og Oslo Pride må naturligvis følge den oppfordringen, men jeg tenker å ta det ansvaret selv og gå, svarte Haugland.

Like før klokken 13.00 var Haugland på Grønland sammen med Kajsa Andersson, og de var absolutt ikke alene der.

– Jeg er veldig fornøyd med oppmøtet, sa Haugland til Nettavisen.

De med flere hadde planer om å gå i en parade fra Grønland og ende opp ved London Pub, området hvor masseskytingen fant sted natt til lørdag. Nettavisens reporter på stedet meldte at flere hundre hadde møtt opp, for å vise sin støtte og bli med i det improviserte toget gjennom Oslos gater. Det tallet skulle stige til flere tusenvis.

– Folk fortsetter å strømme til, nå nærmer det seg tusenvis. Paraden strekker seg 400-500 meter, fortalte Nettavisens reporter på stedet, klokken 13.10 lørdag ettermiddag.

17-åringene Even Jacobsen og Sondre Lunde Hansen var to av dem som viste sin støtte.

– Det er alltid viktig å møte opp, men det er ekstra viktig å møte i dag, fordi det vi frykter kan skje i Norge- og Pride er en kamp mot, skjedde i natt. Da er det viktig å vise mangfoldet og støtte det, sa de til Nettavisen.

Traff nært

Haugland fortalte lørdag formiddag at terrorangrepet traff spesielt nært for hans del, fordi han hadde nære venner som var til stede på utestedet.

– En god kollega var på London pub i natt, og hans kompis ble drept. Personlig prøver jeg finne ut av om alle mine venner er i livet. Kompisen min så de to som er bekreftet omkommet, sa han.

Hva synes du om politiets avgjørelse om å avlyse?

– Jeg blir veldig opprørt. Jeg skjønner at de må si det, men ikke faen. Jeg synes det blir litt for lettvint og litt for safe, sa Haugland.

– Ikke slik man reagerer

Guro Jabulisile Sibeko, er aktiv i det homofile miljøet, forfatter og er stadig å se i debatter. Sibeko er ikke fornøyd med politiets avgjørelse.

– Jeg synes det var en feil avgjørelse. Oslo Pride har ikke noe valg, de er nødt til å følge politiets oppfordring. Men jeg synes politiet burde hentet inn alle mulige ressurser, det er ikke slik vi reagerer på terror, sa Sibeko, som ville understreke at dette ikke var kritikk av Oslo Pride.'

– De burde avlyst Tons of Rock og landskampen om nødvendig og brukt alle ressurser på Pride. Dette er ikke måten vi møter terrorisme på i Norge, la Sibeko til.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Oslo Pride, foreløpig uten noe svar.

Videoen over viser politiets pågripelse etter det brutale angrepet utenfor London Pub i Oslo natt til lørdag.

Marker hjemme

Oslo Pride hadde fått tydelige råd og anbefalinger fra politiet om at paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride burde avlyses. Oslo Pride anmodet derfor alle som hadde planlagt å delta på eller se paraden, om å ikke møte. Alle arrangementer i regi av Oslo Pride ble avlyst, lørdag formiddag.

– Vi oppfordrer hele Norge til å vise solidaritet og markere pride hjemme, i nabolagene og grendene sine, sa leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, i en pressemelding.

– Vi kan fortsatt være stolte og synlige, la oss bare være det i nabolagene med familie, venner og nære. Vi oppfordrer også alle våre støttespillere og allierte til å ta del i lokale markeringer og vise solidaritet, sa leder i Foreningen Fri Inge Alexander Gjestvang.