RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

Tusenvis på flukt fra Assads brutale regime

Sist oppdatert:
Nye videoopptak med rystende bilder fra Syria. Tusenvis av flyktninger rømmer landet. Hæren har innledet offensiv mot Jisr al-Shughur.

Tusenvis er på flukt fra Bashar al-Assad og hans regime i Syria. Nabolandet Tyrkia har de siste dagene opplevd en eksplosjon i antall flyktninger. Fredag meldes det at hæren har innledet en offensiv mot byen Jisr al-Shughur.

2700 flyktninger i Tyrkia
Tyrkiske medier meldelr nå at 2700 flyktninger har kommet seg over grensen etter uroen i Jisr al-Shughur og andre syriske byer.

Flyktningene begynte å strømme inn over grensen til Tyrkia 29. april. Men den siste uken har antallet økt sterkt, ifølge FNs høykommisær for flyktninger. Drapet på 120 politifolk i byen Jisr al-Shurghur 6. juni utløste frykt for hevnaksjoner fra myndighetenes side. På statlig TV ble det sagt at det dreide seg om en massakre utført av terrorister og myndighetene varslet at de ville slå hardt ned på ugjerningene. I dagene etter tok flyktningestrømmen over grensen til Tyrkia seg kraftig opp.

Torsdag ble det meldt at over 1000 flyktninger hadde krysset grensen det siste døgnet.

Bekymret for situasjonen
Tyrkias utenriksminister, Ahmet Davutoglu, sier han er svært bekymret for situasjonen i Syria.

- Vi er Syrias nærmeste nabo og skal gjøre vårt beste for å hjelpe, sa Davutoglu ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Ajansi. Samtidig understreket han at dette kan gå mot en alvorlig humanitær katastrofe.

Har satt opp flyktningeleir
I Tyrkia blir de fleste flyktningene tatt hånd om i Yaladagi, en by som ligger 10 kilometer fra grensen og 25 kilometer fra Jisr al-Shughur. Her er det satt opp telt, og ambulanser kjører skadde personer til sykehus i Antakya, melder Al Jazeera. Ifølge tyrkiske medier har flere av flyktningene fått behandling for skuddskader.

Tyrkisk Røde Halvmåne er i full sving med å hjelpe flyktningene med helsesjekk, mat, tepper og klær, og i tillegg bidrar lokalbefolkningen med mat, klær og tepper.

Video med nye overgrep
Samtidig fortsetter rapportene å komme om overgrep mot sivilbefolkningen begått av syriske sikkerhetsstyrker. Utenlandske journalister nektes adgang til landet og bildematerialet og rapportene som kommer er derfor vanskelig å verifisere.

Torsdag ble det lastet opp en video på YouTube som angivelig viser syriske sikkerhetsstyrkers brutalitet overfor fanger i byen Homs vest i landet. Opptaket viser en pågrepet mann som sitter på knærne med hendene bundet på ryggen mens han blir sparket i ansiktet. Videre viser det arrestanter som ligger på bakken med håndjern og bind for øynene mens de blir sparket og hoppet på.

Du kan se opptaket her. Vi advarer mot sterke scener.

- Vi er ikke terrorister

En gruppe flyktninger som kom seg over grensen til Tyrkia torsdag og blir intervjuet på dette opptaket på YouTube hevder vannet i deres landsby ble forgiftet og at barna kastet opp da de drakk det. De hevder at sikkerhetspolitiet omringet landsbyen og brente ned hus. De sier politifolkene gikk i vanlige klær og at både strøm- og vanntilførselen til landsbyen ble stengt av.

- Det er ingen terrorister hos oss, bare hæren og politiet, og det er de som bomber våre hjem og dreper oss, sier en talsmann for gruppen på opptaket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere