I høst kunne Nettavisen fortelle at mer enn 12.000 pasienter sto på venteliste til en fastlege med låst venteliste.

Det vil si at pasientene sto i en kø som ikke gikk fremover. Mange av listene var åpne da pasientene satte seg på de, men har siden blitt låst, uten at pasientene har blitt varslet om det.

Nå har Helsedirektoratet tatt grep, og pasienter skal nå få varsler dersom ventelisten de står på låses.

– Vi har innført en varsling på SMS til innbyggere som står på venteliste hos fastleger med låste lister. Varslingen går til alle dette gjelder, og som kan motta SMS, forklarer avdelingsdirektør Steinar Mathisen til Nettavisen.

– Så raskt vi klarte

I høst forklarte Helsedirektoratet at de var nødt til å se på behovet for en varslingsløsning, og nå utdyper Mathisen hva de måtte se nærmere på.

– Vi trengte å få et overblikk over situasjonen, og vurdere hvordan dette kan løses som en automatisert løsning.

Han legger til at løsningen ikke kunne ha kommet noe raskere enn den gjorde.

– Dette ble laget så raskt vi klarte. I store automatiserte løsninger tar det noe tid, og dette måtte henge sammen med varsler vi alt hadde fra før til de som har stått lenge på en venteliste. Varslingen kom i gang i slutten av november, forklarer Mathisen.

– Gode nyheter

Daglig leder i Legelisten.no, Lars Haakon Søraas, mener det er svært gledelig at Helsedirektoratet nå har tatt tak i problemene.

– Det er en gledelig nyhet at de har fikset det. Det viktigste er at pasienter slipper å havne i en slik situasjon igjen, sier Søraas til Nettavisen og fortsetter:

– Det er et komplisert system, og feil kan oppstå, så da er det bra de tar tak i det og fikser problemene.

Han mener endringen kan ha mye å si for pasientene.

– Vi synes dette er veldig positivt. Det er en liten forbedring, men for mange en viktig forbedring.

Det kommer også fram av Legelistens nyeste blogginnlegg.

– Retten til å bytte fastlege er en viktig rettighet for innbyggere i Norge. For at den rettigheten skal være reell, så må køsystemet som myndighetene har organisert fungere. Med denne forbedringen fungerer nå køene litt bedre.

Fortsatt lange køer

Til tross for at Helsedirektoratet nå gjør det lettere for pasienter å oppdage låste ventelister, er det stadig lang ventetid for å bytte fastlege her til lands.

I høst skrev Nettavisen om Ruth Wollan (72), som hadde stått mer enn tre år i fastlegekø. Hun er slettes ikke alene, og mer enn 100.000 nordmenn står på ventelister med mer enn to års ventetid.

Legelisten er klare på at det ikke er godt nok.

– Det neste store problemet, som vi håper myndighetene også vil ta tak i, er de lange køene for å bytte fastlege. Det er en uholdbar situasjon som bidrar til uhelse for mange.