RÅDHUSPLASSEN/OSLO (Nettavisen): Helene Aspen (32) og Tina Ødegård (26) er to av tusenvis av menneskene som tok turen til Rådhusplassen mandag kveld. De trekker frem at arrangementet er veldig viktig for mange.

– Det er veldig viktig for folk å være her og samles for å ha et fellesskap. Det å se at ikke bare at de skeive slår ring om hverandre, men alle. For det her rammer alle, Ikke bare det skeive miljøet., sier Helene Aspen (32) til Nettavisen.

Tidligere mandag kveld besluttet Oslo Pride å avlyse kveldens offisielle solidaritetsmarkering på Rådhusplassen etter oppfordring fra politiet, men det stoppet ikke folk fra å vise solidaritet med de rammede etter terroraksjonen i Oslo sentrum natt til lørdag, der to personer ble drept og ytterligere 21 skadd etter at Zeinar Matapour (43) åpnet ild mot utestedene London pub, Per på hjørnet og Herr Nilsen.

Les også:

For Aspen var det uaktuelt å ikke delta på arrangementet.

– Jeg tror mange har en viss forståelige for det, men det er kjempe viktig at vi ser hverandre, forteller hun.

Aspen får støtte av Ødegård.

– Dette er ikke tiden for å trekke seg tilbake, det er tiden for å stå ekstra frem. Pride er ikke bare en feiring av kjærlighet, det er en kamp for at vi skeive ikke bare få elske den vi gjør, men også få lov til å eksistere, påpeker 26-åringen.

Selv om hun har møtt opp, innrømmer Ødegård at det ikke er uten å føle på redsel.

– Hatet er noe som har fått en stor plass og man er redd ofte. Jeg har vært redd i hele dag og er redd her jeg står nå. Men det er viktig å være her, understreker hun.

Med skilt og budskapet «Vi er her, vi vil ikke forsvinne» viste tusenvis av mennesker samhold og fellesskap på Rådhusplassen mandag kveld:

Spontan aksjon

Markeringen lørdag kveld ble styrt av frivillige og flere holdt appeller. Den frivillige organisasjonen for skeive muslimer i Norge, Salam, var med på å sette sammen opplegget på Rådhusplassen.

– Her har mange gått i et spontant tog opp fra Youngstorget, så har vi satt sammen et opplegg og tenkt at vi bare kjører på, sier Sofia til Nettavisen.

Hun forteller videre at det er frivillige som har gått sammen og de som har ønsket har holdt appeller.

– Med en gang jeg hørte om avlysningen, så tenkte jeg at vi ikke kunne la oss stoppe. Det er gledelig at det også er mange utenom det skeive miljøet som har møtt opp, sier hun.

– Vi er lei oss

Lederen av Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, bekreftet tidligere mandag kveld at den offisielle solidaritetsmarkeringen på Rådhusplassen var avlyst.

– Vi er lei oss for at vi nok en gang må ut med et budskap om at en Pride-markering nok en gang må utsettes. Vi forstår skuffelsen, men så ingen annen utvei etter politiets vurderinger, sa Haugsevje på en pressekonferanse.

Avlysningen av skjedde etter at politiet i Oslo kom med en anbefaling om at folk dropper støttemarkeringen på Rådhusplassen, basert på Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin sikkerhetsvurdering.

Les også: