RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tusvik og Tønne åpner seg - bak lukkede dører: - Uheldig


Tirsdag skal komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne snakke bak lukkede dører på årsmøtet til Medienettverket for kvinner i ledelse. - Personlig mener jeg det er uheldig at arrangementer i regi av medieorganisasjoner kjøres for lukkede dører og med sitatforbud, sier assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening til Nettavisen.
Tirsdag skal komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne snakke bak lukkede dører på årsmøtet til Medienettverket for kvinner i ledelse. - Personlig mener jeg det er uheldig at arrangementer i regi av medieorganisasjoner kjøres for lukkede dører og med sitatforbud, sier assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening til Nettavisen. Foto: Facebook/Twitter
Sist oppdatert:
- Personlig mener jeg det er uheldig at arrangementer i regi av medieorganisasjoner kjøres for lukkede dører og med sitatforbud, sier nestleder i Norsk Redaktørforening.

Onsdag 26. april avholder Medienettverket for kvinner i ledelse sin vårkonferanse.

Dit kommer også komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne som står bak en av Norges mest populære podcaster, «Tusvik & Tønne».

De har fått spesiell mye oppmerksomhet for sin podcast 3. april der Tønne lar ektemannen få gjennomgå og kommer med det eksperter mener er ærekrenkende påstander om privatlivet hans.

Gunnar Stavrum: Komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne brukte podcasten til å æreskjelle en navngitt person. Det kan de fritt gjøre for presseetikken gjelder ikke sosiale kanaler.

Les også: Ekspert om «Tusvik & Tønne»-podcast: - Er i prinsippet straffbart

Tusvik og Tønne skal på tirsdag snakke om «podcast, kringkastet privatliv, etikk og redaktørrolle for Medienettverket.

«MERK: Sitatforbud og lukkede dører»,» står det i programmet.

- Uheldig med lukkede dører og sitatforbud

Assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening er medlem av dette nettverket.

- Jeg er medlem av Medienettverket og registrerte før helgen at de sendte ut programmet og oppga at denne sesjonen vil bli kjørt med sitatforbud og lukkede dører. Jeg har forståelse for at det er krevende for arrangørene å håndtere denne programposten og jeg understreker at jeg ikke har kjennskap til opplegget annet enn det jeg leser ut av programmet, men personlig mener jeg det er uheldig at arrangementer i regi av medieorganisasjoner kjøres for lukkede dører og med sitatforbud, sier Nybø til Nettavisen.

Kjelling Nybø er kritisk til lukkede dører.

- Interessant for et bredt publikum

Hun viser til sammenhengen mellom liv og lære:

- Vi krever åpenhet og transparens av alle andre, og da må vi etterstrebe å følge dette opp i våre egne arrangementer. Diskusjonen om redaktøransvar i forhold til ulike plattformer og juridiske og etiske spørsmål knyttet til hvor langt man kan gå i publisering på podcast og andre plattformer er definitivt interessant for et bredt publikum.

- Kommer du til å delta?

- Jeg hadde opprinnelig tenkt å delta på arrangementet onsdag, men er i København på en annen konferanse denne uka, sier Nybø.

- Noe kan være sensitivt

Medienettverket har ingen problemer med at dette går for lukkede dører.

- Medienettverket har en praksis med å ha enkelte foredrag og innlegg for lukkede dører. Dette er fordi foredragsholdere ønsker å være åpne om sine erfaringer for våre medlemmer, men ikke nødvendigvis for media. Dette respekterer vi, sier tidligere leder for Medienettverket, Linn de Lange, til Nettavisen.

Linn de Lange respekterer valget om lukkede dører.

Hun sier at dette er et forum der medlemmene betaler kontigent, ergo får de også tilgang på mer enn det andre får i visse tilfeller

- Sensitivt

- Når det gjelder Tønne og Tusviks innlegg på kommende vårmøte, gjelder samme praksis. Noe av innholdet kan være sensitivt. I tillegg har deres podcast reist spørsmål om etikk og ytringsfrihet, noe som er høyst relevant for en gjeng med medieledere, sier de Lange.

- Lukkede dører betyr ikke tilgang til å si hva man vil. Det betyr at foredragsholderne må stå til ansvar for det de sier. Selv om vi er en medlemsorganisasjon, er forumet mer offentlig enn hjemme i ens egen stue, legger hun til.

- Underlagt norsk lov

Vanlige redaksjoner er underlagt Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten (VVP), som er pressens etiske normer. Podcasten til Tusvik og Tønne ligger fritt og uavhengig på iTunes.

- Denne podcasten er ikke underlagt pressens etiske regler, men underlagt norsk lov. Selv om beskyldninger som fremmes skulle vise seg å være sanne, kan det være i strid med straffelovens paragraf 267 om krenkelse av privatlivets fred, uttalte Kjelling Nybø til Nettavisen i en tidligere artikkel.

- Presseetikken og Redaktørplakaten er jo de viktigste forskjellene på redaktørstyrte medier og andre.

Les: Lisa Tønne fikk illebefinnende: - Jeg går helt i svart

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere