Gå til sidens hovedinnhold

Tuva (7) får én bursdagsgave

På denne skolen har de satt en ny standard for bursdagsfeiringer.

Da Tuva Underdal-Loktu fylte 7 år, fikk hun én presang fra alle de 56 elevene på samme klassetrinn: en bamse.

Det var også det hun ønsket seg aller mest, skriver Budstikka.

På Vettre skole i Asker har de startet med et nytt bursdags-initiativ som vil gjøre hverdagen langt enklere og rimeligere for foreldrene.

Feirer i gymsalen
I stedet for at hvert enkelt barn får sin egen bursdagsfeiring hjemme hos seg selv, har foreldrene nå slått seg sammen. En gang hver måned feires alle barna som har bursdag den aktuelle måneden. I skolens gymsal.

- Vi bor i et område hvor feiringene har en tendens til å ta av, og mange av foreldrene har ikke kjangs til å følge med på dette, sier far til Tuva (8) og FAU-leder Arne Henning Underdal-Loktu, til Nettavisen.

I stedet for at alle gjestene tar med gaver selv, kjøper bursdagsbarnets foreldre én stor gave på vegne av hele skoletrinnet med en beløpsgrense satt til 500 kroner.

- Det blir mye mindre styr med innkjøp av gaver og man slipper å sende barna til bursdag hver eneste uke, sier han.

Felles-bursdagen arter seg som en helt vanlig bursdagsfeiring. Det er bursdagssang, åpning av gaven og arrangerte leker for gjestene. Foreldrene til barna som feires, baker kaker og spleiser på bursdagsmaten som serveres i gymsalen.

- Helt fantastisk
I første klasse ble alle barna fra klassetrinnet invitert i bursdagene. Det kunne bli over 50 barn, og mye å holde styr på. Derfor har de nå justert ordningen i 2. klasse , slik at man enten inviterer alle guttene eller alle jentene på det samme trinnet.

FAU-lederen forteller at det har vært positive reaksjoner etter at de innførte ordningen, både fra barna og foreldrene. Heldigvis har ingen av foreldrene foreløpig gått imot strømmen og arrangert solo-bursdager i egen regi.

- Vi synes ordningen er helt fantastisk. På denne måten blir ingen utestengt. Det er naivt å tro at 7-8-åringer kan sette seg inn i hvordan det føles for den ene gutten eller jenta som ikke inviteres. Kostnadene for oss foreldre blir også mye lavere. Nå kjøper vi én gave i året for 500 kroner, i stedet for å måtte kjøpe for 100 kroner til alle barna. Det blir småpenger i forhold, sier han.

Han forteller at det har vært forslag om å droppe bursdagsgavene helt og i stedet gi pengene til et veldedig formål. Det mener han blir feil.

- Det er flott at voksne gjerne vil gi til et godt formål, men jeg synes det er viktig at barna føler at de har bursdag. Det er ingenting som hindrer foreldrene i å gi penger sammen med barna til veldedighet i tillegg, men jeg synes det blir litt vel tidlig å presentere dem for voksenverden, sier han.

Sterke reaksjoner
Opplegget til foreldrene på Vettre skole har vakt sterke reaksjoner på Budstikkas Facebookside.

- Merkelig ordning synes jeg. At man enten må be alle guttene på trinnet, eller guttene i klassen er greit (for vi foreldre må passe på at ingen blir holdt utenfor) - men man må da få lov til å feire på den måten man vil, og invitere de man ønsker i sin egen bursdag

«Merkelig ordning synes jeg. At man enten må be alle guttene på trinnet, eller guttene i klassen er greit (for vi foreldre må passe på at ingen blir holdt utenfor) - men man må da få lov til å feire på den måten man vil, og invitere de man ønsker i sin egen bursdag(...)» skriver en leser.

«Jeg er selv foreldre til barn på Vettre Skole, og støtter 100% opp under dette.Når flere foreldre går sammen om feiringen kan vi skape en fest som er umulig alene, og ungene får en opplevelse for livet.Men det viktigste er at alle er med. INGEN blir utelatt. Alle må se hvor viktig dette er, for det er forferdelig sårt for den som blir utelatt. Det går ikke å stole på at alle foreldre prioriterer å inkludere alle barn. Hver enkelt foreldre kan heller ikke vite hvilke barn som aldri har blitt invitert i bursdag, disse barne gråter i stillhet.» skriver en fornøyd far.

Hva synes du om ordningen? Si din mening i kommentarfeltet under.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken