Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV 2: Assad-krigere har søkt asyl i Norge

Syrias president Bashar al-Assad.
Syrias president Bashar al-Assad. Foto: Benoit Tessier (Reuters)
Sist oppdatert:
Minst fem syrere som har kriget for president Bashar al-Assads regime, har søkt asyl i Norge, ifølge en syrisk aktivistgruppe.

Gruppen, som overvåker flyktningstrømmen i Europa, anklager flere personer som har søkt asyl i Norge for å ha begått krigsforbrytelser i hjemlandet, melder TV 2.

Fem navngitte personer skal allerede ha ankommet Norge, hvorav to av dem skal ha kommet via den norskrussiske grensen i Finnmark.

Flere av dem skal ha tilhørt en milits som kalles «Shabiha», og som omtales som «Assads dødsskvadroner». Militsen beskyldes for å stå bak flere massakrer under Syria-krigen.

En av de fem, Muhammed K, anklages for tortur av sivile, plyndring og for å ha deltatt i kampen mot opprørere utenfor Syrias hovedstad Damaskus. TV 2 har fått tilgang til et bilde av personen hvor han vises sammen med den syriske presidenten.

En annen, Ali S., anklages for tortur og for å ha satt sivile hus i brann.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vet at det kommer folk til landet som har kjempet aktivt for regimet i Syria, ifølge TV 2. Disse personene kan få midlertidig tillatelse til å være i Norge, sier fungerende avdelingsdirektør Vesna Curk.

– Hvis vi har informasjon om at de har begått alvorlige krigsforbrytelser og at de at av sikkerhetsmessige grunner ikke kan returnere til hjemlandet, så får de begrenset tillatelse, Sier Curk. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!