*Nettavisen* Nyheter.

TV 2: Den pågrepne hyllet New Zealand-terrorist før angrepet

Lørdag kom meldinger om at det skulle vært avfyrt skudd i moskeen al-Noor Islamic senter i Bærum. Foto: Lars Wærstad / Nettavisen

Politiet kan per nå ikke fastslå at det ble avfyrt skudd i moskeen i Bærum, forteller de under en pressekonferanse. Ifølge TV 2 skal den pågrepne ha hyllet New Zealand-terrorist før hendelsen.

11.08.19 00:08

Lørdag ble det avfyrt skudd i en Moské i Bærum. En person, som skal ha vært utkledd i uniform skal ha kommet inn i moskeen med våpen.

Vedkommende ble pågrepet av politiet på stedet, etter å ha blitt overmannet av medlemmer i moskeen. Roar Hansen i politiet i Oslo opplyser overfor VG lørdag kveld at vedkommende siktes for drapsforsøk.

Siste: Lørdag kveld er en kvinne funnet død i Bærum. Kvinnen skal ha en familierelasjon til den siktede etter hendelsen i moskeen. Mannen er siktet for drap.

Bakgrunn: En person skutt i moské i Bærum – gjerningsmann pågrepet

Hadde kjennskap til gjerningspersonen

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 16.07.

- Politiet har etter en melding klokken 16.07 rykket ut med store mannskaper til moskeen, der det var melding om at det var løsnet skudd, forteller avdelingsleder Rune Skjold under en pressekonferanse lørdag kveld.

Da politiet kom til stedet var gjerningspersonen overmannet av publikum. Politiet forteller under pressekonferansen at gjerningsmannen er en norsk borger med norsk bakgrunn, bosatt i nærmiljøet. Vedkommende skal være i 20-årene og han skal være kjent av politiet fra før, men de ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan under pressekonferansen.

En person er lettere skadd etter hendelsen. Det skal ha blitt funnet våpen på stedet, men under pressekonferansen forteller Skjold at de ikke per nå kan fastslå at det ble løsnet skudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Seksjonssjef ved Olso Politidistrikt Rune Skjold under en pressebrief etter en skyteepisode ved Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

TV 2: - Hyllet New Zealand-terrorist to timer før angrepet

Han forteller videre at politiet setter inn mye ressurser for å finne ut bakgrunnen til episoden. Blant annet vil de undersøke gjerningsmannens aktivitet på nettet, og politiet sier under en pressekonferanse lørdag kveld at de er kjent med at han skal ha lagt igjen en del meldinger på nett, sosiale medier og diskusjonsforum.

Ifølge TV 2, som skriver de kjenner identiteten på den pågrepne, skal en mann med hans navn ha postet en melding på et nettforum der han hyller New Zealand-terroristen som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch. Innlegget skal ha blitt lagt ut 2 timer før mannen gikk til angrep.

VG skriver også at et bilde han har lagt ut hyller mannen som skal ha drept én og skadet tre i et angrep i en synagoge i San Diego, og Patrick Crusius, som er mistenkt for å ha skutt 22 mennesker i El Paso tidligere denne måneden.

Vurderer tiltak før Eid

Under pressekonferansen tidligere lørdag sier Skjold også at de vil vurdere behovene for tiltak som vil være med å sikre eid-feiringen søndag.

- Vi er klare over at det går mot eid i morgen. Vi kartlegger om vi må gjøre tiltak for å bedre sikkerheten, sier han.

Lørdag kveld forteller politiet at de vil ha økt tilstedeværelse under Eid-feiringen søndag. Fra lørdag kveld og fram til søndag formiddag skal alle politifolk i Oslo politidistrikt være bevæpnet i forbindelse med Eid-feiringen, opplyser politiet på en pressekonferanse lørdag kveld. Bevæpningen skal vurderes forlenget til søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.