*Nettavisen* Nyheter.

TV 2-ekspert tror karrieren kan være over hvis Ndure får voldsdom

KAN VÆRE OVER: Tidligere proffsyklist og TV 2-ekspert Mads Kaggestad tror idrettskarrieren til Jays Ndure kan være over dersom han blir dømt til fengsel for vold mot ekssamboeren, en kvinne i 20-årene. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Idrettsstjernen Jaysuma Ndure risikerer flere år i fengsel for vold mot sin ekssamboer.

25.01.16 12:44

Mandag starter rettssaken mot Jaysuma «Jays» Ndure. Han er tiltalt for gjentatte ganger å ha utøvet vold mot sin ekssamboer, en kvinne i 20-årene.

Ifølge hans forsvarer Mette Yvonn Larsen har forholdet vært turbulent.

I tiltalen går det frem at Ndure gjennom en periode på rundt 10 måneder i 2014, skal ha slått, sparket, spyttet og tatt kvelertak på sin ekskjæreste. Politiet mener også at idrettsstjernen skal ha truet med å drepe familiemedlemmer av kvinnen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jays Ndure møter i retten tiltalt for vold mot ekssamboeren. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Har satset på «Jays»

Ndure har hele tiden nektet straffskyld for forholdene.

I sommer ble det kjent at det ble tatt ut tiltale mot Ndure, men friidrettsforbundet har likevel vært klar på at de ønsker å fortsette å satse på ham.

- Vi har valgt å satse på «Jays», og han var også med på vår siste treningsleir i Sør-Afrika som ble avsluttet forrige mandag, sier sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen til Nettavisen.

Han ønsker ikke å spekulere i om forbundet kommer til å fortsette å satse på sprintstjernen ved en eventuell voldsom i Nedre Romerike tingrett.

- Nå vil vi, som alle andre, måtte avvente hva som kommer ut av denne rettssaken..

Med 194 dager igjen til sommer-OL i Rio de Janeiro, som starter 5. august, er ikke oppladningen optimal, vedkjenner Nilsen. For alle friidrettsutøvere er OL det største mesterskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kan være karrierepunktum

- Dette er noe jeg antar vil påvirke «Jays», samtidig er det en sak som kommer opp for retten, og som han må forholde seg til, avslutter Nilsen.

Tidligere proffsyklist og nå TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener forbundet ikke har noen valg dersom det skulle bli voldsdom på sprinteren.

- Dersom han må i fengsel, litt avhengig av når han må sone, har ikke forbundet noe alternativ enn ikke å ta ham med til et OL, sier Kaggestad til Nettavisen, og understreker at han ikke kjenner særlig til straffesaken.

En dom kan også være karriereødeleggende for friidrettsstjernen.

- Jeg vet ikke hvordan forbundet forholder seg til dette, men dersom de i tillegg setter i gang en straffereaksjon, dersom han får en dom, vil det være ødeleggende for idrettskarrieren. Hvis de skiller mellom private forhold og idretten, kan det være det som skal til for at han kommer seg videre, sier Kaggestad.

- Men det er mulig de tenker at en dom for vold ikke er forenelig med verdiene de står for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bislettgeneral og tidligere EM-vinner i høyde Steinar Hoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Risikerer fire års fengsel

Voldsepisodene skal ifølge politiet ha skjedd i inn- og utland, og den norske sprintstjernen er tiltalt for den strenge familievoldparagrafen som har en øvre strafferamme på fire års ubetinget fengsel.

Bislettgeneral og EM-vinner i høyde, Steinar Hoen, understreker at han ikke kjenner så mye til straffesaken mot Ndure, og at han bare uttaler seg på generelt grunnlag i denne artikkelen.

- Dette er ikke en ideell oppkjøring til et OL. Alt som kan komme i veien i forberedelsene til mesterskapet, enten det er skader, sykdom eller andre ting som tar vekk fokus, kan selvsagt være med å forstyrre forberedelsene. Men det må ikke nødvendigvis være utslagsgivende, det er ennå god tid igjen til lekene, avslutter han.

Flere av dem som skal vitne i saken mot Ndure er kjent fra friidrettsmiljøet. Høyesterettsadvokater og leger står også på vitnelisten.

Den norske sprintdronningen Ezinne Okparaebo, generalsekretær i Norges Friidrettsforbund Kjetil Hildeskor og sprintlandslagstrener Odd Magne Tveitå skal alle forklare seg i Nedre Romerike tingrett.

De tre har enten avstått fra å kommentere saken, eller ikke svart på våre henvendelser før, og gjennom, helgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag