*Nettavisen* Nyheter.

TV 2 frikjent for nyhetsinnslag

TV 2 er frikjent for å ha ærekrenket en tidligere Ap-rådgiver, seks år etter at TV-kanalen sendte nyhetsinnslaget.

20.06.08 11:04

Et nyhetsinnslag på TV 2 i 1997 hevdet at Ingjald Ørbeck Sørheim skulle ha stukket til seg 360.000 kroner fra Johan Jørgen Holsts minnefond.

Ørbeck Sørheim var styremedlem i Minnefondet som hadde som formål var å styrke idretten og kulturen blant barn i Gaza og på Vestbredden.

Året etter ble TV 2 i Oslo byrett dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning. TV-kanalen anket saken.

I desember i fjor ble dommen skjerpet. Borgarting lagmannsrett slo fast at advokat Ingjald Ørbeck Sørheim, som var personlig rådgiver for tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, ikke hadde handlet klanderverdig.

TV-kanalen fikk dom på 200.000 kroner for det retten mente var injurierende påstander. I tillegg måtte eks-sjefredaktør Arne A. Jensen og tidligere nyhetsredaktør Bjarne Berg betale saksomkostninger for Lagmannsretten på 185.000 kroner.

Nå melder NTB at TV 2 er frikjent i landets høyeste domstol. Høyesterett bruker ytringsfrihet som hovedårsak for frikjennelsen, til tross for sterk kritikk av landets største kommersielle TV-kanal.

I sin dom påpeker nemlig Høyesterett at TV 2 vinklet unødig mye på advokaten, og at reportasjen inneholdt unøyaktigheter.

Spørsmålet dreide seg om advokaten hadde tatt ut for stort honorar, og et søksmål ble reist mot ham på vegne av Minnefondet. Advokaten ble også ekskludert fra Advokatfirmaet Lyng & Co som følge av saken, skriver NTB.

Ørbeck Sørheim gikk imidlertid til sak mot advokatfirmaet for å få eksklusjonen kjent ugyldig.

En voldgiftsrett kom til at Lyng & Co. ikke hadde grunnlag for å ekskludere ham. Firmaet ble dømt til å betale ham rundt 1,6 millioner kroner pluss renter. Voldgiftsretten kom til at Minnefondet heller ikke hadde noe krav mot Ørbeck Sørheim, noe som førte til at fondet trakk sin sak mot advokaten.

Når TV-kanalen likevel frikjennes, er det fordi retten mener det i ytringsfrihetens navn var riktig å rette søkelyset mot konflikten som var oppstått i Minnefondet, og i særlig grad mot Ørbeck Sørheim, som hadde en sentral posisjon, skriver NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.