RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV 2 klager på politiet

Sist oppdatert:
Politiet skal ha innhentet lister over TV 2s telefontrafikk under dekningen av Nokas-saken. TV 2 klager saken inn til Sivilombudsmannen.

- Dette er alvorlig for langt flere enn TV 2, sier Jan Ove Årsæther nyhetsredaktør i TV 2 Nyhetene til NA24.

Generalsekretør Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening deler Årsæthers syn:

- Det bekymrer at politiet stadig finner bakveier for å bryte kildevernet, sier han til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Storebror ser deg
Nyhetsredaktøren i TV 2 Nyhetene frykter at politiet kan innhente lister over telefontrafikk fra hvem de måtte ønske, uten at abonnenten, riksadvokaten eller kontrollutvalget noen gang får vite om politiets praksis.

- Det er her altså ikke snakk om ett konkret tilfelle, men en uheldig praksis som TV 2 mener å ha avdekket, sier Jan Ove Årsæther.

Innhentingen skal ha skjedd i forbindelse med dekningen av den mye omtalte Nokas-saken. Sivilombudsmannen avviste først saken, men vil vurdere den på nytt på generelt grunnlag.

- Sivilombudsmannen skal behandle rutinene for innhenting av slike lister på generelt grunnlag, og se på om forvaltningen, telefonselskapene og politiet følger lover og regler på dette området, sier nyhetsredaktøren.

Oppsiktvekkende
Ifølge Nils E. Øy er dette første gang man opplever en slik praksis i Norge. Norsk Redaktørforening ser meget alvorlig på saken.

- Det er ikke hver dag politiet etterforsker kilder, men jeg finner det oppsiktsvekkende at de går løs på telefonselskaper for å spore redaksjonelle samtaler, sier Øy.

Generalsekretæren oppfordrer norske journalister til ikke å bruke mobil- eller fasttelefon hvis man skal intervjue kontroversielle kilder. Han viser til Munch-saken hvor politiet skulle avlytte en mistenkt og endte opp med å avlyttet journalisten som intervjuet den mistenkte.

Nils E. Øy sier kildevernet er et umistelig gode for samfunnet som må tas seriøst selv av politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere