NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Med under én måned igjen til valget, ble det knyttet stor spenning til nattens muntlige tvekamp. Og natt til torsdag klokken 03.00 norsk tid, braket det løs mellom visepresident Mike Pence og visepresidentkandidat Kamala Harris i University of Utah i Salt Lake City.

Se video av Kamala Harris og hennes angrep på Trump øverst i saken.

Les også: Trump i fyr og flamme i ny video i natt: - Alle skal få det. Gratis!

- Den største fiaskoen i amerikansk historie

Under debatten fikk Kamala Harris ordet først - og hun gikk rett i strupen på president Donald Trump og visepresident Mike Pence.

Les også: - Dette er en kjempetabbe av Donald Trump

- De ble informert om koronaviruset allerede 28. januar i år, og de fortalte det ikke til deg. De visste at viruset var dødelig, at det spredte seg i luften og at det også rammet de unge. De visste om det og de dekket det til, Trump sa til og med at det var en hoax. Og til og med den dag i dag, har de ikke en plan, sier Harris.

Harris fortsatte og la ikke fingrene imellom:

- Det amerikanske folket har vært vitne til det som er den største fiaskoen til enhver presidentadministrasjon i vårt lands historie, sier Kamala Harris.

Se video av angrepet til Kamala Harris her:

Les Twitter-reaksjoner på debatten nederst i saken.

Flue stjal fokus

En uskyldig flue var også med på å stjele fokus under nattens debatt.

Fluen satte seg i de grå håret til visepresident Mike Pence og ble sittende der i hele to minutter og tre sekunder, ifølge en lokal TV-reporter som New York Times har vært i kontakt med.

Pence: - Jeg tror vi reddet hundretusener

Som svar på det harde angrepet fra Harris dro Pence med en gang frem Trumps avgjørelse om å stenge grensen til en av verdens største økonomier.

- Jeg tror vi reddet hundretusener av liv ved å stenge grensen til Kina, sier Pence.

Pence, som leder administrasjonens Coronavirus task force, fikk spørsmål om hvorfor dødsraten er så mye høyere i USA enn nesten alle andre land.

Les også: Trump i fyr og flamme i ny video i natt: - Alle skal få det. Gratis!

Trump: - Pence gjør det KJEMPEBRA!

President Donald Trump fikk med seg debatten, og mener Pence er vinneren.

- Pence gjør det KJEMPEBRA! Hun er en tabbemaskin, skriver presidenten.

Joe Biden var også fornøyd med Kamala Harris:

Hvem mener du var best?

Artikkelen fortsetter under.

- Har ødelagt USAs posisjon i verden

Kamala Harris hevdet at Trump-administrasjonen har tapt handelskrigen med Kina og at 300.000 arbeidsplasser i industrien derfor gikk tapt.

Harris fortsatte med å beskylde Trump for å ødelegge USAs posisjon i verden og støtten for allierte.

- Noe av den viktigste kapitalen USA har i verden, er at andre land kan stole på USAs ord, men at Trump-administrasjonen har ødelagt den tilliten, sa hun.

For å underbygge den mislykte politikken overfor Kina, viste hun til en Pew-undersøkelse at allierte land har støtte tillitt til Xi Jnping enn Donald Trump.

Pence svarte med å si at Biden aldri har kjempet mot Kina, men at Demokratene vil ødelegge økonomien med nye reguleringer og skatteøkninger.

Når det gjelder Kina, insisterte Pence igjen på at Kina er ansvarlig for koronapandemien, og at Kina aldri har villet samarbeide med USA om pandemien.

Pence viste også til at Trump flyttet USAs Israel-ambassade til Jerusalem, fikk Nato-landene til å betale mer av sin del, og at Trump ødela IS-kalifatet og fikk tatt livet av IS-lederen al-Baghdadi.

- Jeg tar ikke vaksinen om Trump ber meg

Kamela Harris ble også spurt om hun vil ta vaksinen når den kommer.

- Ja, om legene sier det er ok - om Fauci sier at det er ok. Men ikke om det bare er Donald Trump som ber meg om å ta vaksinen, sier Harris.

- USA taper støtte i verden

Ingen unnskyldning for branner og plyndring

Visepresident Mike Pence sier det var helt galt at George Floyd ble drept, men at det ikke er noen unnskyldning for branner og plyndring.

Han uttrykte i likhet med Harris også sin sympati til familien til Breonna Taylor, men understreket at han støtter USAs juridiske system.

Harris på sin side viste til den systemiske rasismen i USA, og at hun selv hadde deltatt i fredelige protester og lovte at Biden-administrasjonen vil gjennomføre politireformer.

Hun trakk også fram at president Donald Trump ikke ville fordømme hvit makt-organisasjoner i presidentdebatten, noe Pence avviste.

Pence angrep også Harris' arbeid som statsadvokat i California, og sa at flere svarte ble dømt enn hvite under henne.

- Trump vil avslutte Obamacare

På spørsmålet om høyesterett sier Kamala Harris at Trump-administrasjonen vil avvikle Obamacare midt i en pandemi.

Foran muligheten for at høyesterett kan avvikle retten til abort, understreket Harris at hun er for en kvinnes rett til å bestemme over sin kropp, mens Pence sa han er stolt av å være imot abort.

Harris understreket at det er feil å utnevne en ny høyesterettsdommer nå mens valget allerede er i gang, mens Pence spør tilbake om demokratene har tenkt å utvide høyesterett om de ikke får sin vilje.

- Vann og luft er renere enn noensinne

På spørsmål om han tror på klimaendringer, svarer Mike Pence at vann og luft er renere enn noensinne.

Han fortsatte med å si at Trumps politikk klimapolitikk har ført til nedgang i co2-utslippene trass i at han trakk USA ut av Parisavtalen.

Han beskyldte også Biden for å ville bannlyse fracking, utvinning av olje fra bakken, noe Harris avviste tvert.

Pence innrømmet at klimaet endrer seg, men gjentok at det trengs skogrøkt for å hindre branner i California og sa at det ikke er flere orkaner nå enn for hundre år siden.

Harris på sin side trakk fram at Trump i California sa at vitenskapen ikke vet om klimaendringer er årsak til skogbrannene. Hun kalte klimaendringene en eksistensiell trussel.

Les: Lydopptak av Melania Trump: - Stormy er en porno-hore

Vil avskaffe skattelette for rike

Kamala Harris lover at Joe Biden skal avskaffe skatteletten for de rikeste, mens Pence svarer at det de vil gjøre er å øke skatten og ødelegge økonomien.

Etter at Page viste til den vanskelige situasjonen for økonomien nå, svarte Harris at en Biden-administrasjon vil satse på infrastruktur og gratis utdanning på college.

Pence svarte at Trump-administrasjonen står for den beste økonomiske utviklingen på lenge, og hevdet at demokratenes plan om å avskaffe skattereformen vil ødelegge økonomien.

- Unnlot helsespørsmål

Verken Kamala Harris og Mike Pence svarte på spørsmålet om de hadde drøftet med sine presidentkandidater om hva som skjer om de dør.

Pence svarte med å fortsatte sin argumentasjon om koronaviruset mot Harris og anklaget demokratene for å underminere tilliten til en vaksine.

Harris på sin side snakket om hvor stolt hennes mor ville vært om hun hadde sett henne sitte på denne scenen som visepresidentkandidat.

Page forsøkte igjen og spurte om folket har rett til å vite om presidentkandidatenes helse, uten å få svar.

Harris sa at hvis det er en ting som er typisk for Biden, er det at han er åpen om alt, mens Trump dekker over alt.

Pence tror Trump vinner igjen

Ordstyrer Susan Page viste til at Donald Trump ikke har villet si om han vil godta et nederlag, men Pence svarte at han er trygg på at Trump vinner igjen.

Pence påsto at demokratene har brukt tre år på å skape tvil om Trumps valg i 2016, og demokratene til og med spionerte på kampanjen deres og brukte flere år på en riksrettssak som rant ut.

Harris på sin side oppfordret innstendig velgerne til å gå til urnene og stemme for å bevare USAs institusjoner og demokrati.

- Seier til Kamala Harris

- Jeg gir en knapp seier til Kamala Harris. Hun skulle gå etter Trump uten å være for aggressiv. Slik skulle hun fremstå president-aktig, og hun traff den balansen godt. Hun passerte «president-testen», sier USA-eksperten Hilmar Mjelde i en kommentar til Nettavisen.

- Jeg tror hun kunne vært mye mer aggressiv - hele aktor-greia. Men hun holdt igjen og viste seg slik å være en lojal soldat for Biden, for oppgaven hennes var å sitte rolig i båten, sier Mjelde.

- Samtidig kunne hun besvart Pences angrep mer offensivt. Pence vippet henne av pinnen med et par veldig forutsigbare angrep.

- Men Pence var også stødig, om enn villedende. Han var aldri på defensiven. Han ga bedre, men freidige onelinere. Så dette var slik den beste kvelden for Trump-administrasjonen de siste ukene, sier Mjelde.

- Pence skulle berolige republikanere som er tvil om Trump. Det klarte han også - han ga gode om enn villedende one-linere. På substans forsvarer han Trump-administrasjonen langt bedre enn Trump klarer selv

- Men Pences stadige avbrytelser og unnvikende svar vil bry mange kvinnelige velgere. Det mest minneverdige var fluen på Pences hode. Trump henger seg opp i banale ting som barten til folk, høyden deres osv. Han vil irritere seg over det, sier Mjelde til Nettavisen.

Pleksiglass

Moderator for debatten var Susan Page, politisk journalist i USA Today og sjef for avisens dekningen av Det hvite hus.

Både Pence og Harris har så langt testet negativt for viruset, og arrangørene av nattens debatt iverksatte flere tiltak for å hindre smitte. De to satt fire meter fra hverandre og bak pleksiglass.

Må vise seg kapable

Visepresidentdebattene har tradisjonelt spilt en langt mindre rolle i amerikansk valgkamp enn presidentdebattene. Men ikke i år. Det skyldes ikke minst den høye alderen til både president Donald Trump (74) og utfordreren Joe Biden, som fyller 78 år få uker etter valget i november.

Muligheten er dermed til stede for at Pence (61) eller Harris (55) kan bli nødt til å steppe inn som fungerende president i en kortere eller lengre periode.

Nattens debatt var en gyllen anledning for dem begge til å vise at de er kapable til å ta på seg oppgaven.

Se flere Twitter-reaksjoner på debatten her: