RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV gjør deg fet

Sist oppdatert:
Du visste det fra før. Men nå har altså forskere slått det fast: det er en direkte sammenheng mellom fettprosenten vår og antall timer vi bruker foran skjermen.

For mange timer foran TV-boksen i barndommen kan gi dårlig helse senere i livet. Dette slår nå forskere fra New Zealand fast. Barn som ser mye på TV, har langt større risiko enn andre barn til å bli overvektige og usunne som voksne. Mange timer foran fjernsynet gir høyere kolesterolverdier, økt fare for hjerteproblemer og fører til økt røyking. Dette kan bety en tidligere død.

Avslørende forskning
En omfattende undersøkelse som er gjengitt i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet er det som forteller oss at TV-timer og fedme henger sammen. En gruppe forskere fra New Zealand, ledet av Robert Hancox ved universitetet i Otago, har fulgt 1000 barn som ble født i 1972 og 1973 helt frem til de ble 26 år. Gjennom denne tiden ble det registrert hvor mange timer TV forskningsobjektene så og hvor mye fysisk aktivitet de bedrev. Ifølge rapporten er det en helt klar sammenheng mellom TV-tittingen og ulike helserisikoer. Resultatene viser at 17 prosent av den registrerte overvekten, 15 prosent av de høye kolesterolverdiene og en like høy andel av dem som har dårlig oksygenopptak, kan føres direkte tilbake til mye TV-seing i barndommen.

Klare resultater
Konklusjonene fra undersøkelsen var tydelige: selv når faktorer som ulikheter i sosioøkonomisk status, kroppsmasseindeks i femårsalderen, aktivitetsnivå i 15-årsalderen, TV-kikking i 21-årsalderen og foreldrenes vekt og røykevaner var med i regnestykket. De som hadde tilbrakt mer enn to timer foran TV hver dag i barndommen, ble oftere overvektige og røkte mer. Disse hadde også høyt kolesterolinnhold i blodet og dårlig kondis.

Hva er fedme?
Fedme defineres i klinisk forstand på bakgrunn av BMI (Body Mass Index). Hvis ens BMI ligger mellom 25 og 29,9 er man ”moderat overvektig”, og hvis tallet er høyere end 30 kommer man i fedme-kategorien. Fedme fører til økt risiko for et høyt antall alvorlige sykdommer og tilstander, blant annet diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdommer, slag, gikt, belastningslidelser og flere ulike krefttyper.

TV største synder
Flere og flere timer foran TV og dermed mindre fysisk aktivitet er en av de viktigste årsakene til den økende fedmen og det økende antallet fedmerelaterte sykdommer. Behovet for aktiviteter dekkes i stadig større grad av TV, video, dataspill og internett. De sosiale behov kan også tilfredstilles uten at man trenger å bevege seg ut i verden. Telefon, mobiltelefon, e-post og chatting er alle kommunikasjonsformer som kan gjøres liggende i stabilt sideleie i sofaen. Så om du vil sprette slank rundt på stranden vet du hva du må gjøre. Og ikke gjøre.

Kilde: Forskning.no

Relaterte saker på ung.no:
Sunn slanking
Vektkontroll
Mat og kosthold

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere