RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV-kanal kjøper fotballrettigheter for 12 milliarder kroner

Sist oppdatert:
Satellittkanalen BSkyB, der Rupert Murdoch er hovedaksjononær, har sikret seg rettighetene til å vise engelsk toppfotball for tre nye sesonger. Prislapp: 11,8 milliarder kroner.

Medierettigheter, og da i særklasse TV-rettigheter, har vært avgjørende for at engelske toppklubber har kunnet tilby både nasjonale og internasjonale spillere konkurransedyktige lønninger siden slutten av 90-tallet.

Også norske stjerner som Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo og Steffen Iversen har kunnet dra nytte av det vanvittige racet om millionene som har gjort Premier League til en av de mest attraktive ligaene i Europa både sportslig og økonomisk.

Nå har den engelske eliteserien på ny solgt TV-rettigheter til Rubert Murdochs digitale TV-eventyr, BSkyB, som på sin side tar grådig betalt for sendingene fra TV-seerne.

Denne gangen betaler Murdoch 1,02 milliarder pund, rundt 11,8 milliarder kroner for å kunne vise 138 direktekamper hver sesong fra 2004-05 til 2006-07, skriver Ananova.

Som ved forrige korsvei, gjelder altså avtalen for tre sesonger. I år 2000 betalte BSkyB 1,1 milliarder pund for å sende 66 kamper i året på direkten, en betydelig dyrere inngangsbillett i adskillig bedre tider. I tillegg endte BSkyB opp med 40 kamper på betal-per-titt/pay-per-view etter rot og økonomisk trøbbel hos TV-aktøren som opprinnelig hadde kjøpt rettighetene.

Britiske medier har spekulert i om den nye runden med vanskelige økonomiske tider ville føre til dumpingpriser på direkte TV-overføringer, men Premier league har greid å bevare et solid milliardnivå på inntektene.

I tillegg til direkteoverføringene, kan britiske TV-seere glede seg over at statskanalen BBC er tilbake på arenaen etter å ha vunnet rettigheter til dagens høydepunkter. ITV har disse rettighetene i inneværende treårsperiode. Det kan innebære at den klassiske "Match of the Day" returnerer på BBC i en eller annen form.

Statskanalen skal ha punget ut 105 millioner pund (rundt 1,2 milliarder kroner) for disse rettighetene.

EU har denne gang tvunget britene til å dele opp live-rettighetene i fire pakker fordi unionen er bekymret for mangelen på kommersiell TV-konkurranse i Storbritannia.

Her er fordelingen:

Pakke 1: £358 millioner

Pakke 2: £282 millioner

Pakke 3: £230 millioner

Pakke 4: £154 millioner

Likevel spilte det ingen rolle, BSkyB utmanøvrerte alle sin få konkurrenter og kapret likeså godt alle fire pakkene.

Premier League-sjef Richard Scudamore har imidlertid enda 12 rettighetspakker som ennå ikke har solgt. Det gjelder blant annet radiorettigheter og muligheten til å vise levende bilder på nye medier, inkludert bredbånd på PC og mobilt 3G.

Dermed kan summen ende opp langt høyere enn de drøyt 1,2 miliarder pundene som britisk toppfotball har fått inn så langt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere