Påtalemyndigheten mener at voldtektene utført av Julio Petter Kopseng (37) er så alvorlige at samfunnet må beskyttes mot ham.

Selv mener Kopseng at han kan bevise at han aldri har voldtatt disse kvinnene. Straffesaken mot ham begynner i november.

Danser
Julio Kopseng, alias Julio Gonzales, har i mange år vært et kjent ansikt i Oslos dansemiljø. Han har danset i en video på barne-tv NRK Super, deltatt i TV 2s Norske Talenter, har underholdt som danser, stripper og med flammeshow. Han formidlet også artistoppdrag gjennom nettsiden caribien.no, og jobbet som fotograf.

Dette har skjedd samtidig som Kopseng ifølge påtalemyndigheten skal ha antastet og voldtatt en rekke kvinner.

Har du tips i denne saken. Ta kontakt med Nettavisen her. Alle tips blir behandlet anonymt.

Flere kvinner
Da Kopseng ble tiltalt våren 2013 fikk saken stor medieomtale. I utgangspunktet hadde ni kvinner anmeldt Kopseng for voldtekt. Seks av sakene ble henlagt før tiltale ble tatt ut.

Oslo tingrett dømte Kopseng til fire års fengsel for tre voldtekter (les egen sak her). Dommen ble anket.

Borgarting lagmannsrett kjente Julio Kopseng skyldig i to av de tre voldtektene han var tiltalt for. Kopseng nekter fremdeles straffskyld for disse. Saken er avvist av Høyesterett, men anket videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Vi mener det ble begått feil da påtalemyndigheten endret tidspunktet for når den ene voldtekten skal ha funnet sted, sier forsvarer Djordje Borojevic.

Kopseng soner i dag dommen på tre år og seks måneders fengsel.

Vil ha ham i forvaring
Allerede før den første dommen var rettskraftig, hadde nye kvinner anmeldt Kopseng for voldtekt.

Når man ilegger forvaring vil det være fordi det foreligger et behov for samfunnsvern

I november møter han på nytt i Oslo tingrett. Denne gangen er han tiltalt for ni nye voldtekter.

- Denne saken er ikke så svart/hvitt som den er fremstilt i mediene. Påtalemyndigheten kommer med påstander. Vi har håndfaste bevis for at disse voldtektene ikke har funnet sted, sier Borojevic.

- Men hvordan forklarer dere det store antallet av kvinner som mener de har blitt voldtatt av din klient?

- Jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere i saken, men det er ikke så mange. Særlig ikke når man vet at mange av jentene i denne saken kjenner hverandre, sier Borojevic.

Han sier at forsvaret i denne saken har måttet gjennomføre flere etterforskningsskritt selv, og at de derfor har sendt en begjæring om etterforskningsskritt til domstolen fordi etterforskningsskritt har blitt nektet gjennomført.

Vil ha ham i forvaring
I tiltalen varsler påtalemyndigheten at det blir lagt ned påstand om forvaring med tidsramme på 15 år og minstetid på 10 år.

- Når man ilegger forvaring vil det være fordi det foreligger et behov for samfunnsvern, sier statsadvokat Guro Hansson Bull som er aktor i saken.

- Så påtalemyndigheten mener at samfunnet må beskyttes mot ham?

- Ja.

Trodde de var alene
I mange av sakene har det tatt flere år fra overgrepet skal ha funnet sted, til anmeldelse ble gitt politiet. Bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer fem av de ni kvinnene, sier at flere kvinner anmeldte forholdene da de forsto at de ikke var alene om å ha blitt misbrukt av Kopseng.

- Før saken ble omtalt i ordinære medier og i sosiale medier, så trodde mange av disse jentene at de var alene om å ha blitt voldtatt av denne personen. De har vært redde for ikke å bli trodd eller bli tatt på alvor, sier advokat Trine Rjukan som er bistandsadvokat for fem av kvinnene.

De angivelige voldtektene
Kopseng ble først tiltalt for sju voldtekter. I september ble det lagt til to nye tilfeller i tiltalen. Her er voldtektene han nå er tiltalt for:

  • Våren 2002 på en gitt adresse i Oslo skal en kvinne ha blitt voldtatt etter først å ha vært i slåsskamp med Kopseng i flere minutter. Kvinnen har fortalt at han dro av henne klærne og voldtok henne.
  • I mai 2004 skal en kvinne ha blitt voldtatt av Kopseng på toalettet til Burger King nederst i Karl Johan i Oslo. Hun skal ha blitt dyttet inn i en bås og holdt fast mens han gjennomførte voldtekten. Han skal også ha sagt "hold kjeft eller så dreper jeg deg" mens han voldtok henne.
  • I 2006 blandet han rusmidler i alkoholen til to kvinner og voldtok dem begge mens de sov. Overgrepene skal ha skjedd hjemme hos Kopseng i Oslo.
  • I 2006 skal også en tredje kvinne ha blitt voldtatt hjemme hos Kopseng. Denne kvinnen var ikke bevisstløs, og klarte å komme seg løs og flykte før voldtekten ble fullbyrdet.
  • I januar 2009 skal han ha lagt seg over en kvinne og voldtatt henne hjemme i sin leilighet i Oslo.
  • Gjennom flere måneder i 2009 skal han ha voldtatt sin daværende samboer mens hun sov og ved å holde henne fast. Han er også til talt for å ha mishandlet kvinnen både fysisk og psykisk i denne perioden.
  • En kvinne skal ha blitt voldtatt i Kopsengs leilighet i Fuengirola i Spania i april 2013 - altså etter at han ble tiltalt for de første voldtektene.
  • I mai 2013 skal en kvinne ha blitt dopet ned og voldtatt mens Kopseng utførte massasje på kvinnen i hans leilighet i Oslo.

Kopseng vil nekte straffskyld når voldtektssaken starter i Oslo tingrett i november.

Derfor identifiserer Nettavisen
- Vi velger å identifisere Julio Kopseng på grunn av alvoret og omfanget i saken, men også informasjonsbehovet til kvinner som kan tenkes å komme eller har kommet i kontakt med ham har veid tungt, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen.

I denne saken har flere kvinner fortalt at de trodde de var alene om å ha blitt voldtatt av Kopseng.

- Identifisering kan medføre at flere kvinner skjønner at de ikke er alene og velger å gå til anmeldelse, sier Stephansen.

Nettavisen identifiserte også basketballtreneren Emari Rashaad O'Garrow som ble dømt til 8 års fengsel for en rekke voldtekter.

Også den kjente «lommemannen» Erik Andersen ble identifisert da tiltale ble tatt ut i 2009.

Den gangen ble fire medier klagd inn for Pressens faglige utvalg, men frikjent nettopp på grunn av omfanget og informasjonsbehovet i saken.

Innslaget med Julio Kopseng, alias Julio Gonzales, i Norske Talenter på TV 2, ligger ute på Yotube.