I etterkant av masseskytingen i Oslo sentrum natt til forrige lørdag har det ekstremistiske islamistiske nettverket tilknyttet gjerningsmann Zaniar Matapour vært mye omtalt i media. PST har uttalt at de ikke har kontroll på alle de anser som en trussel.

Den ekstreme islamisten Arfan Bhatti skal være i Pakistan for tiden, men det er kommet frem at han tidligere har vært en del av omgangskretsen til Matapour. 

De to ble blant annet stoppet av politiet og arrestert for å være i besittelse av kniver i april i år.

Arfan Qadeer Bhatti er en norsk islamist, kjent for å ha medvirket til skudd mot synagogen i Oslo i september 2006. Bhatti er født og oppvokst i Norge, men har pakistanske foreldre.

Mens de fleste norske mediene var ute med disse opplysningene, var ikke alle like raske med nyheten.

«VG melder at drapsmannen ble stoppet sammen med konebankeren og islamisten Arfan Bhatti. Pussig nok melder ikke TV 2 dette», skrev Eirik Furuseth på sin egen facebookfeed.

Tok kontakt på Facebook

Furuseths innlegg vekket reaksjoner. Kun tre kvarter etter at Furuseth publiserte facebookinnlegget fikk han meldinger av Fredrik Græsvik, en høyt profilert TV 2-reporter og mangeårig USA-korrespondent for kanalen.

Furuseth forteller at han opplevde meldingene fra Græsvik som truende, og som et slags forsøk på å tie ham.

– Det første han gjør er å kontakte meg på Facebook. Når han kritiserer meg for ting han hevder at jeg har skrevet, ber jeg han komme med dokumentasjon på utsagnene, forteller Furuseth til Nettavisen.

Nettavisen har sett den aktuelle meldingsutvekslingen mellom Græsvik og Furuseth.

Arbeidsgiver

Like etter at Græsvik kontaktet Furuseth privat, sendte han e-poster til hans arbeidsgiver, Finansco.

«Dere har (tror jeg – det er i hvert fall det bioen hans hevder) en ansatt som ikke synes muslimer er noe særlig. Dette uttrykker han ganske tydelig på SoMe (sosiale medier journ.anm.). Han flagger arbeidsplass ganske tydelig i bio. Jeg kunne tenke meg å lage en sak på hvordan arbeidsgivere forholder dere til hatytringer fra ansatte. Skjønner at dette er komplisert, men er dette noe dere vil snakke om?», skriver Græsvik til Furuseths arbeidsgiver på e-post.

– Det er ekstremt alvorlig at en så kjent og erfaren journalist angriper meg på denne måten via jobben min, og klubben til barna mine. Man lurer jo på hvor mange ganger tidligere han og TV 2 har gjort dette. De maler folk som homofober og rasister. Det er grenseløst over streken, sier Furuseth.

Også Finansco reagerte på Græsviks beskyldninger. Som svar på e-posten går daglig leder i Finansco, Pål Tverdal, til forsvar av Furuseth:

«Hvis dere ikke kan underbygge disse grove anklagene anses e-posten vi har mottatt som trakassering av en Finansco-ansatt fra TV 2 sin side». Les hele svaret til Finansco i skjermdumpen under:

I kontakt med TV 2

Furuseth forteller at han har vært i kontakt med TV 2 i denne sammenheng, men at de hevder at Græsvik ikke har sendt meldingene på vegne av TV 2.

– Jeg ble personlig kontaktet av Græsvik bare tre kvarter etter jeg la ut det jeg mener er rettferdig mediekritikk av TV 2. TV 2 påstår at han ikke handlet på vegne av de, men han signerer jo på mail med sin TV2-profil. Det er ingen tvil om at hevnangrepet fra Græsvik kom som respons på det jeg la ut på Facebook, sier Furuseth.

– TV 2 har beklaget intervjuforespørselen, men dette er jo ren og skjær trakassering. De svarte ikke meg, men overfor arbeidsgiveren min beklaget de at de hadde brutt interne regler, fortsetter han.

Furuseth forteller at han særlig reagerer på at Græsvik prøvde å kontakte klubben til barna hans, samt timingen.

– Alle som kjenner meg vet at det er null sjans for at jeg kommer med hat mot verken homofile eller muslimer. Timingen hans er jo også interessant, han tar altså kontakt under ett døgn etter masseskytingen, mens jeg og min kone prøver å finne ut om alle de homofile vennene våre er i god behold.

– Hva hvis jeg ikke hadde en arbeidsgiver som tok meg i forsvar. Det er et voldsomt forsøk på karakterdrap, og med svært grove hjelpemidler, sier Furuseth.

TV 2 beklager

Furuseths arbeidsgiver, Pål Tverdal, skriver til Nettavisen at TV 2 har beklaget, og at de dermed anser saken som ferdig for Finanscos del.

– Det er viktig for meg å påpeke at Finansco har nulltoleranse for rasisme og hets, skriver Tverdal i en SMS til Nettavisen.

Nettavisen har fått innsyn i e-posten hvor TV 2 beklager.

«Vi har hatt dialog med Fredrik Græsvik om dette, og konstaterer at henvendelsen er brudd med våre rutiner, og at det ikke er dekning for påstandene i henvendelsen. Græsvik burde ikke rettet denne henvendelsen til arbeidsgiver, uten en slik dokumentasjon. Dette beklager vi», skriver Aslaug C. Henriksen, utenrikssjef i TV 2 i e-posten til Finansco.

TV 2 på sin side svarer følgende på Nettavisens henvendelser angående Græsviks oppførsel og saksgrunnlag:

– Vi beklager at henvendelsen ble sendt fra journalisten overhodet. Det var ikke dekning for slike påstander, og er dermed brudd på våre egne rutiner, skriver utenrikssjef i TV 2 og Græsviks sjef, Aslaug Henriksen, i en e-post til Nettavisen.

– Vi er svært bevisst på makten media har, og forstår godt at TV 2s henvendelser var veldig belastende. Når det gjøres feil, skal selvfølgelig også media være raske til å beklage det. Derfor har vi også beklaget og understreket at det ikke var dekning for påstandene, overfor dem som mottok henvendelsen, avslutter Henriksen e-posten sin.

Nettavisen har vært i kontakt med Fredrik Græsvik. Han ønsker ikke å komme med ytterligere kommentarer.