*Nettavisen* Nyheter.

TV-lås gjør barna tynnere

Et overvåkingsapparat som reduserer TV-og databruk hjalp overvektige barn å gå ned i vekt.

05.03.08 09:26

(SIDE2): I den amerikanske studien fikk en rekke barn som var overvektige et overvåkingsapparat koblet til TV-en og dataen som reduserte tiden foran skjermen med 50 prosent. Barna måtte taste inn en kode for å se på TV eller spille dataspill. Da deres tillatte tid foran skjermen var brukt opp, fungerte ikke TV-en eller dataen lenger, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fet av TV
Tidligere studier har vist at TV-titting har en sammenheng med overvekt hos unge. Barn rundt om i verden blir tykkere på grunn av en stillesittende livsstil, og de blir også påvirket av TV-reklamer til å få et usunt kosthold.

Derfor ønsket Leonard Epstein ved «University at Buffalo» å undersøke om et apparat som reduserte TV-tiden kunne hjelpe yngre barn. Studien publiseres i «the Archives of Pediatric & Adolescent Medicine».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ble tynnere
Epstein og hans team studerte 70 barn i alderen 4 til 7 år som hadde en mye høyere kroppsmasseindeks (BMI) enn det som er vanlig i henhold til deres alder og kjønn. Alle barna så regelmessig på TV eller spilte dataspill minst 14 timer hjemme i løpet av en uke.

Rundt halvparten av barna fikk montert overvåkingsapparatet som reduserte tiden foran datamaskinen og TV-en med 50 prosent.

Resten av barna i kontrollgruppa fikk lov å bruke så mye tid de ville foran skjermen, men foreldrene fikk samtidig råd om hvordan de kunne redusere de unges TV-tid. Etter to år brukte barna uten noen begrensninger 5,2 timer mindre tid foran skjermen i løpet av uken. Barna som hadde tidsbegrensning reduserte tiden med 17, 5 timer i uken. BMI-en i gruppa som fikk tiden sin overvåket var blitt lavere.

- Mot slutten av forsøket hadde 30 prosent av barna som fikk begrenset tid foran TV-en og dataen gått fra å være overvektige til å ikke være det. Blant de andre barna hadde kun 18 prosent redusert sin vekt, opplyser Epstein.

Forsøket viste også at det ikke var noen forskjell på gruppene når det gjaldt fysisk aktivitet. Epstein mener derfor at begrenset TV-bruk kan redusere matinntaket og påvirkningen av dårlige kostholdsvaner fra TV-reklamer.

Følg med på våre helsesider her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.