*Nettavisen* Nyheter.

TV-nyheter skremmer barn

En ny undersøkelse viser at barn i stor grad kan skille mellom ekte vold og fiksjon. TV-nyheter skremmer mest.

Vold barn skjønner ikke er ekte, har liten effekt på barnet på lengre sikt. Større nyhetssaker med ekte vold er langt verre.

Barn mellom 9 og 13 år deltok i undersøkelsen i regi av BBC og Independent Television Commission (ITC).

Vold i fjernsynsserier og tegnefilmer hadde ikke stor effekt fordi barna forstod at det ikke var ekte, og de fleste nyhetssakene ble oversett fordi de var "kjedelige". Enkelte store nyhetshendelser, som terroranslagene i USA 11. september 2001 og krigen i Irak, ble derimot gjenstand for oppmerksomhet.

Ifølge rapporten fikk slike reportasjer barna til å føle seg truet og sårbare. Jo nærmere i avstand åstedet var, jo sterkere effekt hadde det på barna.

Professor David Morrison ved Universitetet i Leeds sier at barn og voksne har svært ulik oppfatning av bildene de ser. Mens voksne ifølge tidligere undersøkelser ikke ser på bildene fra angrepene på World Trade Senter som voldelige, vurderer barn verden over bildene som noe av det mest voldelige de har sett på fjernsyn. Hva barn skal skjermes fra, er derfor ikke alltid så selvsagt.

Rapporten konkluderer med at resultatene i undersøkelsen viser at media har en stor utfordring med tanke på nyhetsdekningen. ITC mener media som en følge av rapporten må vurdere å advare mot sterke innslag, skriver BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.