Gå til sidens hovedinnhold

TV-pastor advarer mot klimahysteri: «Verden går ikke under»

- Verden går ikke under, sier TV-pastor Jan Hanvold og mener klimadebatten bidrar til å spre ubegrunnet frykt.

OSLO (Nettavisen): Jan Hanvold, sjef og TV-pastor i den kristne kanalen Visjon Norge, går ut og advarer mot klimahysteriet.

Det gjør han etter en uke hvor den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg har skapt overskrifter etter sin harmdirrende tale i FN.

- Jeg benekter ikke at vi har en klimakrise. Det er hysteriet jeg tar tak i, sier Hanvold til Nettavisen og hevder barn misbrukes i klimasaken.

- Dette er en PR-jippo, sier Hanvold.

Les også: Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?

Hanvold har gjort sine tanker om klimasaken kjent på Facebook og flere av postene har fått stor oppmerksomhet.

- Fly som aldri før

I den første posten lørdag skriver Hanvold blant annet:

«Bibelen sier at snart kommer Jesus, å oppretter sitt 1000 årige fredsrike. Så det er de gode nyhetene, verden går ikke under. Det skjer først etter 1000 års rike. Da vil vi få en ny himmel og en ny jord, etter at denne jorda har blitt brent opp. Så ikke vær bekymret for klima. fortsett å spis din biff med god samvittighet. Fly som aldri før, få ikke fly skam. Og kjør bil som alltid, husk det står alltid et tog. Så skal du komme frem, bruk bilen. Og fryd deg over livet. Da sier jeg bare halleluja. Så går livet videre.»

Sammenligner med atomkrigsfrykt

I en oppfølgende post søndag sammenligner han frykten for klimaendringer med etterkrigsgenerasjonens frykt for atomkrig, men hevder frykten har tatt overhånd. Han skriver at «Folk må jo coole ned».

- Selvfølgelig er vi imot atombomber og krig. Og spredning av dette djevelskapet. Men når hysteriet og fanatismen tar overhånd, mister en helt realismen. Slik er det også med klimahysteriet, det blir fullstendig overdimensjonert, skriver Hanvold på sin Facebook-side og uttrykker bekymring for barna som vokser opp i et samfunn der med klimatrusselen får så stor oppmerksomhet:

- Vi skal jo ikke tilbake til steinalderen

« ... de tror at nå går planeten vår under. Noe den ikke gjør», skriver Hanvold og forsikrer at han er imot forurensning og ønsker å bevare kloden vår.

«Men vi skal jo ikke tilbake til steinalderen», skriver han og forsvarer ønsket om et grønt skifte, samtidig som han skriver at folk ikke skal føle skam knyttet til å kjøre bil, spise kjøtt eller ta fly.

«La oss ta til fornuft, å beskytte våre barn imot dette hysteriet. Så de skal slippe, å vokse opp i frykt og angst for fremtiden. En ting som er sikkert, verden vil bedras. La oss heller fylle våre barn med tro, håp og kjærlighet. Og tro på en fantastisk fremtid. Verden går ikke under, men Jesus er på vei, for å opprette sitt tusenårige freds rike.»

Hanvold: - Ber for Greta Thunberg

Overfor Nettavisen sier Hanvold at han er mot forurensning og for at vi skal ta vare på klimaet.

- Er du også enig i at deler av klimakrisen er menneskeskapt?

- Ja, det ser vi jo for eksempel på plasten i havet. Vi må selvsagt ta tak i dette og løse klimakrisen. Jeg benekter ikke at vi har en klimakrise. Det er hysteriet jeg tar tak i, sier Hanvold og hevder barn misbrukes i klimasaken.

Hanvold sier han reagerer på hvordan Greta Thunberg og andre barn får en stor rolle i klimadebatten. Han kaller det en «PR-jippo» og sier han synes synd på Thunberg.

- Jeg ber selvsagt for at Greta Thunberg skal tåle dette hysteriet, sier Hanvold.

Omstridt TV-pastor

TV-pastor Jan Hanvold har flere ganger skapt overskrifter med sine utspill og TV-taler. Han har også måttet tåle kritisk søkelys for sine metoder. I en dokumentar på NRK Brennpunkt i 2016 viste kanalen hvordan Hanvold har samlet inn én milliard kroner de siste 15 årene og at mye av pengene kommer fra minstepensjonister og uføretrygdede. Dokumentaren ble klaget inn for Pressens faglige utvalg (PFU), men utvalget avviste at NRK hadde brutt god presseskikk. I etterkant av dokumentaren gikk gaveinntektene til Visjon Norge ned.

Les også

Visjon Norge anmeldes for å ha kringkastet preken om barneeksorsisme

Kommentarer til denne saken