RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV-prisene ned 21 prosent

Foto: LEE JAE-WON (REUTERS)
Sist oppdatert:
Og billigere skal det bli i 2009.

Tirsdag la Elektronikkbransjen frem tallene for salg av nettopp elektronikk i Norge i 2008. Tallene inkluderer det aller meste, med unntak av tilbehør og konsoller.

Dårligere omsetning med lavere priser
Med 2007 som et rekordår, og en finanskrise som har slått inn i 2008, var det ikke ventet noen kraftig vekst i fjor. Det ble det heller ikke. Totalomsetningen var på 29,3 milliarder kroner, noe som er ned 6 prosent fra året før.

Lyd- og bildeprodukter er den klart største produktgruppen med en omsetning på nesten 11 milliarder kroner, og det er også denne gruppen som faller mest i omsetning. Elektronikkbransjen regner med at prisene på flatskjermer har falt 21 prosent i løpet av året som har gått – og den totale omsetningsnedgangen i kroner var på hele 22,5 prosent.

På tirsdagens pressekonferanse fortalte bransjeorganisasjonen på at prisene vil fortsette å falle i 2009, men ikke like mye som vi har sett i 2008.

TV-er med bilderør er historie
Med et prisfall som bare er litt lavere enn omsetningssvikten, betyr det at vi kjøpte nesten like mange TV-er som året før, med en nedgang på bare 2,2 prosent.

I år er første gangen CRT-skjermer ikke er med på statistikken i det hele tatt, og ifølge Elektronikkbransjen har derfor salget av flatskjermer i enheter vært likt med tidligere år.

Kjøper større TV-er
- Det vi har sett er at salget på 32” skjermer ligger ganske stabilt, mens det har falt ganske mye på 37”. I stedet har prisfallet gjort at stadig flere kjøper 40” og større, fortalte informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen på tirsdagens pressekonferanse.

Elsker mini-PC-er
På mandag skrev Nettavisen at mini-PC-er, eller såkalte netbooks, nå for alvor er blitt hot.

Det bekrefter Elektronikkbransjen. Salget av PC-er til forbrukermarkedet økte faktisk med 5,5 prosent, og denne økningen var det disse maskinene som sto for.

Salget av mobiler holdt seg bra i 2008, men bransjen tror på nedgang i år. Andelen av mobilene som kan brukes i 3G-nettet tror man derimot vil øke kraftig.
Salget av mobiler holdt seg bra i 2008, men bransjen tror på nedgang i år. Andelen av mobilene som kan brukes i 3G-nettet tror man derimot vil øke kraftig.

Litt billigere mobiler
Ellers ble ikke nordmenns sug etter mobiltelefoner noe særlig mindre i fjor. Totalt ble det solgt 2,28 millioner mobiltelefoner, noe som bare er ned 1 prosent. Av disse var 55 prosent 3G-telefoner.

Telefonene ble derimot noe billigere, så i omsetning er tallet ned over 6 prosent.

Knuser DAB-tall
I forrige uke la Digitalradio Norge frem tall som hevdet at det ble solgt 61.000 DAB-radioer i Norge i fjor. Dette er tall som ikke Elektronikkbransjen kjenner seg igjen. Sistnevnte hevder det ble solgt 42.000 enheter – altså nesten en tredjedel mindre enn DAB-forkjemperne hevder.

- Digitalradio Norge benytter seg av markedsanalyse, mens vi ser på de faktiske salgstallene – og det er enorme avvik. Det er vel også grunnen til at vi ikke har lagt frem disse tallene samtidig, fortalte Andersen på dagens pressekonferanse.

Hele presentasjonen med årets statistikk, inkludert hvitevarer, kan du lese her. (14 MB, PDF)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere