Gå til sidens hovedinnhold

TV3 ikke skremt av dødsfall:- Et veldig aktuelt konsept

TV3 vurderer fortsatt å konfrontere nettroll på TV etter kontroversielt dødsfall.

I forrige uke ble nettrollet Brenda Leyland konfrontert av TV-kanalen Sky News, etter at hun har skrevet hatefulle meldinger på Twitter om foreldrene til Madeleine McCann som forsvant fra Portugal i 2007.

Bare få dager etter at innslaget ble vist på TV i England, ble 63-årige Leyland funnet død på et hotellrom.


Les også: Nettroll funnet død

TV-innslaget kom som en følge av at politiet i London satte i gang etterforsking mot flere som kom med trakasserende meldinger på nett. Personer som anonymt plager, henger ut og truer andre i sosiale medier og kommentarfelt, blir gjerne kalt nettroll.

Aschberg har ikke endret innstilling

I Sverige har TV-profilen Robert Aschberg ledet TV-programmet «Trolljegerne». Programmet avslører hvem som skjuler seg bak profilene til såkalte nettroll, og konfronterer dem med deres ytringer. Aschberg møter rett og slett opp med et kamerateam på døra til netthetserne.

Aschberg hadde ikke hørt om dødsfallet i England før Nettavisen fortalte om det.

- Hvis det er en sammenheng mellom konfrontasjonen og kvinnens død, er det veldig tragisk. Det eneste som har skjedd etter mine program, er at et av de verste nettrollene ble utsatt for et enormt press på nett selv. Samtidig er nettroll et så stort problem at vi ikke kan ta hensyn til dem som mobber. Så dette dødsfallet endrer ikke min innstilling til å konfrontere folk. Men som med alt journalistisk arbeid, må man ta vurderinger underveis, sier Aschberg til Nettavisen.

Håper på pedagogisk effekt

- Hva slags tilbakemeldinger har dere fått på programmet?

- Tilbakemeldingene har vært både positive og negative. De negative har til dels vært fra dem som mener det er deres demokratiske rett til å trakassere på nett. Og de fisefine som mener at alle troll er marginaliserte mennesker som samfunnet har glemt.

Han understreker at programmet ikke har noen myndighet, men at de håper det kan ha en pedagogisk effekt.

- Det vi avdekker er ikke engang toppen av isfjellet. Det vi gjør er å vise at uttalelser på nett kan få konsekvenser, da i form av en konfrontasjon. Noen saker får også rettslig etterspill, men rettssystemet i Sverige er så langsomt at det vil ta lang tid før avgjørelser i disse sakene faller, sier Robert Aschberg til Nettavisen.

Fortsatt aktuelt med norsk versjon

I Norge startet TV3 å sende den svenske versjonen av programmet i juni, og vurderer også å lage en norsk variant.

TV3s pressesjef Line Vee Hanum sier de synes TV-konseptet er spennende.

- Det er et veldig aktuelt konsept. De fire episodene som ble vist i Sverige og som vi også viste, fikk store overskrifter. Det er en annerledes teknikk å konfrontere de anonyme, sier hun til Nettavisen.

HTML EMBED

Tidligere programdirektør i TV3, Åse Marie Bendiksen, sa til Aftenposten tidligere i år at formatet er interessant, og at et norsk produksjonsselskap har laget et forslag til hvordan programmet kan lages i Norge.

Andreas Hjertø har siden overtatt som programdirektør. Han skriver i en tekstmelding at TV3 fortsatt ser på programmet.

- Må vurdere de etiske sidene

Hanum hadde ikke hørt om dødsfallet i England før Nettavisen gjorde henne kjent med det.

- Aschberg fikk litt kritikk for at han gjorde det samme mot nettrollene som de gjorde. Hvis det blir aktuelt å lage en norsk versjon må vi selvsagt vurdere de etiske sidene ved konseptet, sier Line Vee Hanum.

Se trailer til det første programmet som ble sendt på svenske og norske TV3:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken