Gå til sidens hovedinnhold

Tvangsaborterer og dreper jentebabyer i Europa

- Brutaliteten og volden bygger på et menneskesyn der jenter og kvinner er mindre verd.

Nettavisen skrev før helgen om tre måneder gamle Afreen som ble mishandlet til døde av sin far. Den 19 år gamle indiske moren fortalte at barnefaren først forsøkte å tvinge henne til å drepe sin egen datter. Da hun nektet valgte han selv å slå spedbarnet i hjel.

- Etter fødselen kom han inn og spurte hvorfor i all verden jeg hadde født en jente. Han ønsket seg en gutt, en arving, fordi han mente jenter er for dyrt. Jeg fikk beskjed om at moren min måtte skaffe hundre tusen rupier (cirka 11.000 norske kroner) til bryllupet vårt. Dersom vi ikke fikk pengene ville han tvinge meg til å drepe min nyfødte datter, sa hun gråtkvalt til nyhetskanalen CNN.

Skjer i Europa
Selv om drap på jentebabyer, og tvungen abort av jentefostre, er mest utbredt i India, viser det seg at de samme grusomme hendelsene skjer i flere av Europarådets medlemsland.

En rapport laget på oppdrag for Europarådet i 2011 slår fast at kjønnsselektive aborter er et stort problem i Albania, Armenia, Aserbajdsjan og Georgia.

- Drap på jentebabyer og tvangsaborter er i utgangspunktet vanskelig å avdekke. Vi kan likevel med sikkerhet si at dette skjer i alle disse landene. Fødselstallene er så skeive og landene det gjelder ligger såpass tett geografisk at det ikke er snakk om tilfeldigheter. Disse landene er fattige, og det er tvilsomt at innbyggerne har tilgang til ultralyd. Derfor vet de ikke barnets kjønn før etter fødselen, sier nestleder i den norske delegasjonen i Europarådets parlamentarikerforsamling Lise Christoffersen til Nettavisen.

Gamle tradisjoner, kulturelle føringer og ekstrem fattigdom er ifølge nestlederen noen av årsakene til at det tvangsaborteres eller drepes jentebabyer i disse landene.

TIPS ELLER INNSPILL TIL DENNE SAKEN? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Øker kriminaliteten
I rapporten kommer det fram at konsekvensene av tvangsaborter er kjønnsmessig ubalanse blant befolkningen, vekst i kriminaliteten samt økt risiko for menneskerettighetsbrudd, som følge av tvangsekteskap og trafficking.

- Dette er grove brudd på menneskerettighetene. Vi har i lenge tid visst om tilstandene i India og Asia, men det virker som om mange har lukket øynene for at noe slikt kan skje i Europa, sier Christoffersen.

- Kan noe slikt skje i Norge?

- Vi har ingen informasjon som tilsier at det har skjedd her. Likevel vet vi jo at ting skjer i det skjulte. Det var for eksempel en tvangsomskjæring i Norge der en to uker gammel guttebaby døde forrige måned. Dersom tvangsaborter forekommer her til lands vil det uansett skje i så liten skala at det ikke syns på statistikken våre, sier hun.

Informasjonen om at det forekommer tvangsaborter og spedbarnsdrap Europa er ny for spesialrådgiver Bente Damsleth i Redd Barna.

- Det er sjokkerende og alvorlige kriminelle handlinger. Det handler om at nære omsorgspersoner utfører drap på barn, sier hun.

Overvåker landene
Funnene i rapporten har ført til at Europarådets parlamentarikerforsamling har bedt om at det iverksette tiltak og rapporteres tilbake om effekten i 2015.

- Vi har sett på fødselsstatistikken i de aktuelle landene og vet hva som foregår. Nå må vi finne ut mer av hva som egentlig skjer i disse landene. De fire medlemslandene er under overvåking og har forpliktet seg til å etterleve menneskerettighetene. Hele Europa er nå bedt om å ta problematikken på alvor, sier hun.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot