RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvangsinnlagt fem ganger

Advokaten Stein Hansson led av psykoser og var manisk i seks år. Les hans historie.

(SIDE2): Gyldendals nye bok «Helt alminnelig galskap» gir forklaring på psykiske lidelser fra A til Å. Den inneholder også en rekke sterke historier fra personer som har levd med en psykisk lidelse store deler av livet. En av dem er Stein Hansson.

- Den første utløsende årsaken var alkohol, sier advokaten Stein Hansson på telefon fra Berlin. Han har valgt å være helt åpen om sine år innenfor psykiatrien med diagnose bipolar lidelse med overvekt av mani. Han har vært innlagt syv ganger, bare to av dem var frivillig.

Rusfølelse uten rus
- Det var akkurat som om ikke alkoholen sluttet å virke og jeg følte meg modig og uhyre klartenkt, forklarer Hansson. Det er som en rusfølelse som er framskaffet uten rusmidler.Det er som en eksplosjon av kreativitet på et enormt høyt turtall. Men allikevel fikk jeg ikke utrettet noe.

«Bipolar lidelse er det samme som manisk-depressiv og i tillegg til periodevise depresjoner opplever den bipolare også maniske episoder. Da ser han på seg selv som Guds gave til menneskeheten, og opplever at kreativiteten og genialiteten formelig bobler over», får vi vite i boka som er en oppslagsbok for psykiske lidelser.

- Jeg trodde det var et engangstilfelle første gang det skjedde meg, sier Stein.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Han ble syk for første gang da han var 36 år og skulle gifte seg. Etter utdrikningslaget landet han aldri igjen og ble geleidet til legevakten av brudens forlover. Siden den gang har han opplevd mye galskap, som han sier det selv.

Han måtte etterhvert legge ned advokatpraksisen og etter en rekke strøjobber som for eksempel lærervikar på en videregående skole endte han opp som uføretrygdet mens psykosene sto på som verst.

- Det var virkelig et nederlag å måtte uføretrygde meg. Lenge klarte jeg å funke i jobb selv om jeg var syk, men når jeg fikk depresjoner i tillegg var det vanskelig å komme seg ut av senga, sier han.

Han klarte verken å pusse tennene, barbere seg eller å snakke med folk. Og han var skamfull, følte ofte skyld og mistet selvtilliten. At han klarte å endre fokus takker han familie og venner for i tillegg til at hans egen åpenhet har reddet ham.

«Det er så mye fordommer innenfor psykiatrien og de finner man dypt der inne i helsevesenet»

- Trodde jeg skulle henrettes
- Jeg husker broren min en gang sa til meg at «Det er aldri farlig å si det som er sant» og det har jeg levd etter. Det er så mye fordommer innenfor psykiatrien, og de finner man dypt der inne i helsevesenet. Ofte snakker folk om deg og ikke til deg og det kan være frustrerende og gjøre at man får enda mindre selvtillitt, sier han.

Selv om Stein har vært frisk i ni år nå så husker han godt den første dagen han ble tvangsinnlagt.

- Jeg var redd da jeg ble kjørt til sykehuset. Jeg trodde nærmest jeg skulle henrettes og det var en lite kjekk opplevelse. På skjermet avdeling husker han godt de stakkars fem sengene, de nakne veggene uten et eneste bilde og den ufrivillige frihetsberøvelsen han følte inni seg.

Allikevel skjønner han at tvangsinnleggelse i noen tilfeller er en nødvendighet.

- Hvis folk er suicidale så er det klart at de må tvangsinnlegges, men jeg tror nok mange av de tvangsinnleggelsene kunne vært unngått dersom man hadde brukt mer tid på pasientene. For det å være litt gal er nødvendigvis ikke et handikap, mener Stein.

Ekstra tillit
- Jeg ville ikke vært det foruten. Jeg har blitt et modent og reflektert menneske gjennom lidelsen min og det jeg har opplevd. Dessuten hadde livet vært passe kjedelig og tom for malerier, musikk og bøker om vi ikke hadde hatt gale folk. Forskjellen mellom kreativitet, galskap og genialitet er hårfin, mener han.

I dag jobber Stein som både advokat og med Mental Helse i Stavanger. Han fordeler tiden likt mellom de to og har funnet balanse og harmoni i hverdagen. Og han tror ikke folk blir skremt fra å bruke han som advokat.

- Nei, snarere tvert i mot. Jeg tror folk heller får ekstra tillit til en advokat som innrømmer sin galskap, humrer han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES FLERE HELSESAKER HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere