RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvil om antall rømninger fra oppdrettsanlegg

Sist oppdatert:
Bergen (NTB): Antall rapporterte rømninger fra oppdrettsanlegg har ligget stabilt de siste årene. Men Fiskeridirektoratet frykter at mørketallene kan være store.

Fiskeridirektoratet mottok i 2013 meldinger om i alt 18 rømningshendelser ved oppdrettsanlegg for laks her i landet. I disse hendelsene rømte i underkant av 200.000 laks. I tillegg ble det meldt om fire rømninger fra torskeanlegg hvor anslagsvis 55.000 torsk slapp ut i det fri.

Tallet på rømt laks har de siste årene stabilisert seg på rundt 200.000 i snitt. Men observasjon og fangst av rømt oppdrettslaks indikerer at flere rømningshendelser aldri blir rapportert, ifølge Fiskeridirektoratet.

To slike hendelser er nå anmeldt til politiet.

– Fiskeridirektoratet frykter at enkelte av hendelsene kan ha hatt et betydelig omfang, men det er per i dag ikke mulig å gi et estimat for omfanget av rømt fisk som følge av slike urapporterte rømningshendelser, sier Henrik Hareide, leder for tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Havforskningsinstituttet har tidligere anslått at antall rømt fisk kan være så mye som fire– fem ganger høyere enn det innrapporterte antallet. Dette skyldes dels at de innrapporterte tallene ikke inkluderer drypprømninger av smolt fra settefiskanlegg og utsett i matfiskanlegg. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere