Gå til sidens hovedinnhold

Tviler på Tamiflu-effekt

Ikke bevist at det motvirker influensakomplikasjoner, hevder forskere.

I november kjøpte 250.000 nordmenn Tamiflu mot svineinfluensa for 60 millioner kroner, og plasserte dermed legemiddelet på salgstoppen i kroner og øre i Norge.

Men tirsdag publiserte British Medical Journal en rapport som sår tvil om hvorvidt legemiddelet faktisk motvirker influensekomplikasjoner, som f.eks. lungebetennelse, hos ellers friske mennesker, melder Reuters.

- Myndigheter verden over har brukt flere milliarder pund på et legemiddel som det vitenskapelige samfunn ikke er i stand til å vurdere på en ordentlig måte, sier BMJs sjefredaktør Fiona Godlee.

15 milliarder
I oktober i år varslet sveitsiske Roche at selskapet regner med å selge Tamiflu for ikke mindre enn 15 milliarder norske kroner i 2009.

Det er professor Chris Del Mar ved Bond University som har ledet den nye gjennomgangen av tidligere undersøkelser som er gjort på Tamiflu. Forskerteamet har utelukket hele åtte av 20 undersøkelser som er utført.

Årsaken er forskerteamet ikke har fått tilgang til nødvendig datamateriale for å kunne bekrefte resultatene i en uavhengig gjennomgang av disse undersøkelsene.

Forskernes konklusjon er at det er bevist at Tamiflu kan redusere influensasymptomenes varighet med cirka ett døgn, men forskerne har ikke noen tillit til påstanden om at legemiddelet reduserer risikoen for komplikasjoner hos ellers friske mennesker når de får influensa.

- Feil
Reuters skriver at David Reddy, sjef for pandemibekjempelse i Roche, mener at det er feil av forskerne å utelate de åtte Tamiflu-undersøkelsene.

Han sier at Roche ville ha gitt forskerne tilgang til alt datamaterialet i de åtte undersøkelsene om de hadde vært villig til å underskrive taushetserklæringer for å beskytte pasienter som har medvirket i undersøkelsene.

- Vi står fullstendig bak disse åtte undersøkelsene, sier Reddy.

LES OGSÅ:Advarer mot ukritisk bruk av Tamiflu

Tamiflu har vært på markedet i ti år og har blitt brukt av 68 millioner mennesker over hele verden.

- Må gå igjennom det
Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sier at selv om det ikke er bevist at Tamiflu forhindrer komplikasjoner ved influensa, så betyr ikke det at Tamiflu ikke kan forhindre komplikasjoner.

- Vi regner med at Tamiflu vil redusere antallet influensatilfeller med komplikasjoner, selv om det ikke er bevist. I en pandemisituasjon kan det være nødvendig for oss å gi råd uten å ha vitenskapelige bevis, sier Iversen.

Men han sier at Folkehelseinstituttet må gå igjennom rapporten BMJ har publisert om Tamiflu.

- Vi må se om det noe nytt i dette. Vi ønsker å gi best mulige råd og må justere rådene våre om det er grunnlag for det, sier Iversen.

På tilbakegang
Folkehelseinstituttet (FHI) meldte mandag at svineinfluensaen i Norge er på kraftig tilbakegang. Bare 5,1 prosent av de som gikk til lege i forrige uke fikk diagnosen influensa - mens tallet var 8,4 prosent uka før.

Hvert år dør 1000-1500 personer av influensa i Norge, mens det bare er bekreftet 25 dødsfall i forbindelse med infuensaen så langt - og FHI har for lengst meldt at de tror på en vesentlig lavere dødsrate på årets influensa enn i en vanlig sesonginfluensa.

En regner med at rundt 850.000 nordmenn allerede har hatt svineinfluensa, og 2,1 millioner vaksinedoser er sendt ut til norske kommuner.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar