RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TVILLINGER: Søstrene Zahra og Salma dro fra England i fjor, og er nå med IS.
TVILLINGER: Søstrene Zahra og Salma dro fra England i fjor, og er nå med IS.

Tvillingsøstrene lokker jenter fra vesten i IS-felle

Sist oppdatert:
IS skal ha eget hovedkvarter som jobber kontinuerlig for å lokke til seg unge jenter.

De skapte overskrifter utenfor sitt eget lands grenser, da de i fjor rømte fra Manchester i England til Syria for å bli såkalte jihad-bruder for Den islamske statens krigere (IS).

Tvillingsøstrene Salma og Zahra Halane (17) har nå dukket opp i en video, der de forsøker å overbevise andre unge jenter om å gjøre det samme – blant annet ved å fortelle at som jihad-koner får de «modige og sterke ektemenn» og at de der slipper å bli sett som seksuelle objekter.

Eksperter sier propagandaen, som sendes via sosiale medier som Twitter og Instagram, er en form for vridd feminisme, og der tvillingene spiller en sentral rolle for å få flere unge jenter til å komme til IS.

De to søstrene er ikke de eneste hvis uttalelser rettet mot andre mulige jihad-bruder er undersøkt. Nett-aktiviteten til rundt 100 vestlige kvinner som har reist for å delta i IS’ kamp, er studert av en britisk tenketank.

De har funnet at tenåringsjentene og de ungene kvinnene har forskjellige roller, der noen er aktive som IS’ meningsbærer, mens andre forteller om fordelene de opplever som kvinner i IS.

MANGE: Jentene Amira Abase, Kadiza Sultana og Shamima Begum ble filmet på gatwick-flyplassen - på vei til Syria og IS i fjor. Flere titall britiske jenter har reist til Syria og Irak.

Eget propaganda-kontor
IS skal også ha et eget hovedkvarter som jobber kontinuerlig for å lokke til seg unge verden over. I et intervju med Sky News sier en kvinne som kaller seg Um Asmah (22), som skal ha vært kommandant i terrororganisasjonen og som nå har hoppet av, at IS vet godt hva de gjør når de jobber med rekrutteringen.

- IS er ikke dumme. De har utdannede folk som vet hvordan de skal påvirke og manipulere folk. De har sine metoder for å lokke til seg utlendinger.

Tvillingsøstrene har også tidligere vært å se i videosnutter lagt ut på nett. I februar dukket en video av de to som trente med våpen opp, og tidligere er det også sendt ut Twittermeldinger i deres navn – blant annet postet Zahra et bilde av IS-ektemannen og katten deres – før hun senere skrev at mannen hadde kastet ut katten, og den nå var borte.

Terrororganisasjonen har også brukt bilder av unge, kjekke jihadister, for å lokke til seg unge jenter. De oppnår også kontakt med jentene via Facebook og andre sosiale medier, der de flørter og kurtiserer, og ber dem om å dekke seg til å kjempe for deres sak.

Ekspertene sier målet er å vise frem IS som et bedre alternativ, der de unge tas vare på og har muligheter de ikke vil få i vesten.

SOSIALE MEDIER: Zahra la ut dette bildet på Twitter, og flere meldinger er postet på hennes konto.

IS-enker
De to tvillingsøstrene, hvis foreldre opprinnelig er fra Somalia, hadde toppkarakterer og ville begge bli leger, før de ble radikaliserte blant annet av sin eldre bror Ahmed og dro fra England. Fremme hos IS ble de to gift, Zahra med den 19 år gamle Ali Kalantar, opprinnelig fra Coventry i England. Begge søstrene har siden blitt enker da begge de to IS-krigerne mistet livet i kamp før jul.

- Min tvillingsøsters ektemann døde på samme tid som min. Vi dro begge samtidig (til Syria, red.anm.), nå er vi begge enker samtidig, twitret hun da.

- Så hva nå? Akkurat nå?! Min ektemann er trolig med sine jomfruer nå.

IS har oppfordret de unge enkene til å ikke reise tilbake til hjemlandene og heller bli værende. Siden ektemennenes død, skal også de to jentene ha blitt enda mer radikaliserte.

Avhopperen Asmah sier IS-jentenes skjebne trolig er den samme, hun tror ikke de kommer hjem.

- Det er mer sannsynlig at de dør i Irak eller Syria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere