RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvilsom ledighetsvekst

Sist oppdatert:
Arbeidsledigheten økte sesongjustert litt fra januar til februar, men alt tyder på at det er en statistisk feilkilde som ligger bak tallene fra arbeidsdirektør Inger Johanne Stokke
Ved utgangen av februar var 96.900, noe som utgjør 4,1 prosent av arbeidsstyrken. Dette er i tråd med markedets forventning.

Korrigert for normale sesongvariasjoner, økte antallet helt ledige med 850 personer fra januar til februar.

Men det er trolig en statistisk feilkilde bak dette, for i januar var det et overraskende stort fall i den sesongjusterte ledigheten. Det ble da gjort oppmerksom på at man i år hadde oppdatert statistikken seks dager senere enn året før. Siden det i slutten av januar og begynnelsen av februar vanligvis er stor nedgang i ledigheten, anslo Aetat derfor at nedgangen fra desember til januar, som var på 3.100, var overvurdert.

Alt i alt mener Aetat arbeidsledigheten har vært stabil det siste halve året justert for vanlige sesongvariasjoner.

– Tilgangen av nye arbeidssøkere har hittil i år ligget på et langt lavere nivå enn i store deler av fjoråret. Også utviklingen i tilgangen på ledige stillinger indikerer en mer stabil utvikling på arbeidsmarkedet. Dette forsterker bildet av at arbeidsmarkedet har stabilisert seg, etter nærmere tre år med økt ledighet, sier arbeidsdirektør Inger-Johanne Stokke.

Industrien har de siste månedene hatt noe nedgang i arbeidsledigheten, etter sterk økning i første halvår i fjor. Blant annet mekanikere og ufaglært arbeidskraft innenfor industrien opplever nå et bedret arbeidsmarked. Dette er yrkesgrupper som for bare noen få måneder siden opplevde kraftig vekst i arbeidsledigheten.

- I løpet av den siste måneden har det vært en nedgang i antall permitterte. Dette må blant annet ses i sammenheng med utflating av arbeidsledigheten innenfor industrien, skriver Aetat.

Februartallene viser at arbeidsledigheten nå vokser mindre innenfor IKT-yrker. Også tilgangen på ledige stillinger viser en positiv utvikling for disse yrkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere