RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvinger frem rentekutt

Sist oppdatert:
Amerikanerne kan se frem til lavere rentenivå. FED har fått en «smoking gun».
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at det er urovekkende at de tallene som de amerikanske myndighetene kom i fredag ettermiddag norsk tid kommer akkurat nå.

- Det er litt overraskende siden vi ikke har sett noen tegn til dette tidligere, sier Andreassen til NA24.

Torsdag kom meldingen om at enkelte servicebedrifter har kuttet, men ellers har det ikke vært noen tilgang på tall som har kunne forutse nedgangen. First-økonomen mener dessuten at det uvanlig at det slår ut så raskt. Tidligere har det pleid å ta til fra produksjonen faller til arbeidsgiverne har måttet justere arbeidsstaben.

«Smoking gun»

Blant annet skuffet offentlig sektor, men det kan komme en korreksjon oppover i september ettersom skolestart har sine innvirkninger.

Det underliggende er ikke fullt så dårlig, men tilhengerne av rentekutt har fått mer blod på tann.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier Andreassen med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg. Nå må han kutte rentenivået.

Urovekkende

- Dette var mye svakere tall enn ventet, og det er urovekkende for amerikansk økonomi at tallene er så svake før vi har sett den virkelige effekten av uroen i finansmarkedene, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NA24.

Presset blir stadig sterkere mot Fed-sjef Ben Bernanke, mener Nordea-økonomen.

- Dette forteller at økonomien gradvis har blitt svakere i USA, og presset i arbeidsmarkedet forsterker forventningene om et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, sier Bruce.

Fersk statistikk viser at sysselsettingen utenfor jordbruket falt overraskende med 4.000 i august. Samtidig ligger ledighetsraten i ro på 4,6 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at 100.000 nye jobber ble skapt utenom jordbruket, mens ledighetsraten ville ligge stige til 4,7 prosent.

I snitt økte timelønnen med 0,3 prosent til 17,50 dollar. Det var helt på linje med hva markedet hadde ventet. På ett år har lønningene økt med 3,9 prosent. Arbeidsuken forble uendret på 33,8 timer. Dette var helt i tråd med forventningene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere