RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvinnereim tviler på gode Borten Moe-tall

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er innstilt som ny nestleder i Senterpartiet.
Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er innstilt som ny nestleder i Senterpartiet. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Anne Beathe Tvinnereim mener Borten Moes støttespillere ikke har grunnlag for å hevde at han vil få flest stemmer.

Mandag skal Tvinnereim kjempe om nestledervervet i Senterpartiet mot Ola Borten Moe.

– Det er ingenting i våre tall som tyder på at trøndernes tall er riktige, sier Tvinnereim til Klassekampen.

Hun viser til at Ola Borten Moes «stemmeteller» Jostein Garde i onsdagens Klassekampen hevdet at seieren alt er i boks ettersom Borten Moe har støtte fra 175 av de 300 delegatene på landsmøtet på mandag.

– Det er ingen i partiet som sitter med gode tall på hva alle delegatene vil stemme. For det første er det mange delegater vi ikke kjenner godt, og for det andre er det mange som ikke har bestemt seg, sier Tvinnereim.

Plass til begge?

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum stiller uten motkandidat til ledervervet etter Liv Signe Navarsete. Bak ham stiller Tvinnereim og Borten Moe mot hverandre som første nestleder. Tvinnereim og Janne Sjelmo Nordås står mot hverandre til plassen som andre nestleder.

Ett spørsmål er om det er plass til både Borten Moe og Tvinnereim i ledertrioen som skal velges på mandag. Nationen skriver torsdag at stadig flere av Borten Moes støttespillere nå åpner for at Tvinnereim også kan bli nestleder, slik valgkomiteens mindretall har foreslått. Flertallet ønsker imidlertid Borten Moe ut av ledelsen.

Fylkesleder Bengt Fasteraune i Oppland Sp sier til avisen at han oppfatter forslaget som en utstrakt hånd mellom ulike fløyer i partiet.

– Målsettingen vår er å få en bredde i arbeidsutvalget, som partiet fortjener. Vi har hele tiden sagt at Borten Moe bør være 1. nestleder. Etter hvert har det blitt klart at en del av partiet ønsker en annen kandidat. Når de da har samlet seg om Tvinnereim, ønsker vi å være romslige, sier Fasteraune.

Fraråder to utenfor

Ifølge Nationens opplysninger råder det en viss bekymring blant Tvinnereims tilhengere for at hun har sagt ja til å stille som kandidat til både første og andre nestleder, og at det kan svekke hennes sjanser i kampvoteringen mot Borten Moe. Årsaken er at partiet kan få både i pose og sekk – både Borten Moe og Tvinnereim. Det er ikke et godt nok alternativ for dem som ønsker å fjerne Borten Moe, skriver avisen.

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe, som ikke ønsket å sitte i en partiledelse sammen med Borten Moe, sier til Dagsavisen at hun fraråder landsmøtet å velge to nestledere som ikke sitter på Stortinget. Det utelukker en ledelse der både Tvinnereim og Borten Moe inngår. Hun kaller innstillingen til mindretallet uklok.

– Erfaringer fra andre partier som SV og KrF viser at det vil bli krevende for Vedum om hans nestledere ikke skal sitte på Stortinget, som er den fremste politikkutviklingsarenaen vi har, sier Toppe til avisen.

SV har i dag én nestleder på Stortinget, KrF har ingen. Toppe mener én nestleder på Stortinget og en annen utenfor kan være nyttig, ettersom man på den måten fanger opp impulsene og korrektivene utenfra.

– Spesielt organisatorisk mener jeg en ledelse med meg og Janne Sjelmo Nordås vil være optimal, sier Tvinnereim selv til Dagsavisen.

Trekker seg?

Samtidig spekulerer flere Sp-ere på om Nordås vil trekke seg fra kampen mot Tvinnereim, dersom Borten Moe vinner første kampvotering, fordi valgkomiteen samlet har ønsket Tvinnereim til enten den ene nestlederposisjonen eller den andre.

Fylkeslederne i både Troms og Nordland støtter Nordås, men både Irene Lange Nordahl og Monica Sande sier de vil være fornøyd om hun sikrer seg en plass i sentralstyret.

– Jeg har stilt meg til disposisjon for partiet, så er det landsmøtet som bestemmer, skriver Nordås i en SMS til Nationen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere