Gå til sidens hovedinnhold

TVNorge snur: Legger «Nissene over skog og hei» tilbake på Dplay

Julekalenderen «Nissene over skog og hei» ble fjernet fra Dplay etter anklager om «blackface». Nå snur TVNorge i saken.

Det er ansvarlig redaktør i TVNorge, Espen Skoland, som kommer med nyheten i en kronikk i VG tirsdag kveld.

Han forklarer at de legger serien tilbake på strømmetjenesten Dplay, men med en plakat om at «enkeltelementer i programserien fra 2011 kan fremstå utdatert og oppleves støtende».

Les også: Jonna Støme: - Vi kunne fint levd med blackface og negerkonge hvis folk ikke var så jævla rasister

«Vi gjorde en feil»

«Det var riktig å innstille sendingen av «Nissene over skog og hei», da vi ble gjort oppmerksomme på at fremstillingen av en av karakterene i serien kan oppleves som særlig diskriminerende og krenkende i 2020. Hadde vi gjort en grundigere redaksjonell jobb i forkant av publisering, ville denne serien ikke kommet på TV igjen i år. Vi ville heller ikke promotert den på Dplay. Vi gjorde en feil – vi har rett og slett ikke fulgt med i timen», skriver Skoland.

Redaktøren legger til at dette tilfellet er noe de må ta lærdom av.

Les også: Derfor fjernet vi «Nissene over skog og hei»

Fjernet etter kritikk

«Vi har lært at vi trenger å tenke nytt rundt arkivet vårt. Denne tenkningen må ha et blikk både til hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør nå – og som en ansvarlig forvalter av historien frem til nå. Løsningen blir å merke arkivinnhold som fremstår annerledes og oppleves støtende i dagens kontekst».

Det var 3. desember Dplay bestemte seg for å avpublisere «Nissene over skog og hei», mens serien også ble fjernet fra TVNorges linjære kanal.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» nemlig publisert et innlegg hvor de kritiserte serien for å være rasistisk.

Årsaken for fjerningen var ifølge strømmetjenesten at karakteren Ernst Øyvind kategoriseres som «blackface». Karakteren med kristiansanddialekt, som ble spilt av komiker Espen Eckbo, hadde i serien sminket mørk hud, stor nese og mørkt krusete hår.

«Blackface» er et amerikansk begrep som går på å sminke en hvit person mørkere for å karikere personer med mørk hudfarge.

Kommentar: Hva om vi tok Espen Eckbo på alvor, og inkluderte alle nordmenn i norsk humor?

Kommentarer til denne saken