Tvungen lønnsnemnd stanser vaskeristreiken

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson varslet tvungen lønnsnemd i vaskerikonflikten på grunn av fare for liv og helse.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson varslet tvungen lønnsnemd i vaskerikonflikten på grunn av fare for liv og helse. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Regjeringen varslet tvungen lønnsnemnd og dermed er  arbeidskonflikten i vaskeriene og renseriene over.

10.09.14 04:56

I alt 190 ansatte i vaskerier og renserier gikk ut i streik sist fredag, etter at det ble brudd i meklingen mellom NHO-foreningen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) varslet natt til onsdag tvungen lønnsnemnd og Industri Energi bekrefter at de streikende gjenopptar arbeidet.

– Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse vesentlig forhøyet, sier Eriksson.

Streiken har ført til ansatte ved sykehus og sykehjem ikke har fått vasket uniformene sine og at sengetøy ikke har blitt vasket.

Lite fornøyd

15 bedrifter var tatt ut i streiken, som i hovedsak rammet vaskerier og renserier i Stavanger, Bergen og Trondheim som utfører vask og rens for hoteller, offshorebedrifter og private. Men også vaskerier som tok oppdrag for sykehus og andre helseinstitusjoner var altså omfattet av streikeuttaket.

Eriksson er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten havnet hos regjeringen og sier at det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning.

– Slik situasjonen utviklet seg, mener jeg at jeg ikke hadde noe annet valg, sier arbeids- og sosialministeren.

Politianmeldelse

Industri Energi opplyser på sine nettsider at partene ble kalt inn til Eriksson klokken 1 natt til onsdag.

Tirsdag meldte NRK at forbundet anmelder arbeidsgiversiden for det de mener er brudd på straffelovens bestemmelse om plikt til å unngå fare for liv og helse.

– At ministeren nå ser seg nødt til å stanse vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd for å avverge fare for liv og helse, understreker alvoret som lå bak min politianmeldelse, mener forbundsleder Leif Sande.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri betegnet anmeldelsen som useriøs og hevdet at Industri Energi fremstiller saken feilaktig.

Norsk industri fornøyd

Lier-Hansen er fornøyd med at regjeringen nå sørger for å bringe streiken til opphør. Han mener streiken nærmest var dømt til å ende i tvungen lønnsnemnd, melder Norsk Industri.

– Streiken førte etter bare få dager til store driftsforstyrrelser for flere større sykehus. Det forteller at forbundet visste hva de gjorde og forsto hva konsekvensene ville bli, mener Lier-Hansen.

Krav om varig lønnsløft

Årsaken til bruddet i meklingen var at arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri ikke ville etterkomme kravet om et varig lønnsløft for ansatte ved landets vaskerier og renseribedrifter, opplyste Industri Energi da streiken var et faktum.

I dag tjener de ansatte i vaskeri- og renseribedriftene, hovedsakelig kvinner, 86 prosent av gjennomsnittlig industrilønn, ifølge forbundet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.