RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Fremover/Røde Kors)

Tvunget til å avslutte påskeberedskapen

Sist oppdatert:
Røde Kors Hjelpekorps får ikke kjøre flere turer med snøskuter.

Ballangen Røde Kors Hjelpekorps avslutter påskeberedskapen på Sjåfjell i Ballangen påskeaften.

Det forteller leder i hjelpekorpset Arne Pettersen til Fremover.no. Dette er andre vinteren hvor Sjåfjell er en del av et naturreservat, og Ballangen Røde Kors Hjelpekorps må søke fylkesmannen i Nordland om tillatelse til å kjøre snøscooter.

Avslutter beredskapen

- Vi sliter med å få fornuftige løyver til å ha beredskap og aktiviteter i fjellet. Nå får vi kjøre to turer hele påsken, forteller Pettersen.

Det vil si at de får kjøre en tur fra fredag før skjærtorsdag til 1. påskedag, og en tur i påskehelgen.

Hvis det blir utrykninger, er det politiet som rekvirerer hjelp, og da får de selvsagt rykke ut.

- Derfor avslutter vi nå påskeberedskapen i Sjåfjell, sier Pettersen.

De har problemer med å få opp utstyr, mat og andre nødvendige ting når de får kjøre så få skuterturer.

Så striks er faktisk reglene at de kun får hente vann en gang i et vann 400 meter fra hytta en gang i løpet av en helg. Vannet må de hente på ski, for de får ikke kjøre snøscooter.

- Fylkesmannen mente vi kunne samle regnvann fra taket, sier Pettersen og rister på hodet.

På sikkerheten løs

- Dette går ut over aktiviteten vår, og det er vanskelig å utdanne folk og være et operativt korps når vi får kjøre så lite snøscooter. Vi har hatt hytte i Sjåfjell siden 1980-tallet, og det er her vi lettes kan få til å øve og lære opp mannskaper, sier Pettersen.

Han presiserer at de som er med i hjelpekorpset er voksne mennesker, og at snøscooter er deres verktøy når de skal holde på med fjellredning. Sånn som reglene er i dag, må de gå på ski for å gjøre seg kjent i området. De får ikke sjekke forholdene ved hjelp av snøscooter, slik som de tidligere har kunnet gjøre.

- Skal vi holde på med fjellredning så må folk også få lov å lære å bruke snøscooteren. Det handler også om vår egen sikkerhet, presiserer han.

- Sånn som det er nå er det begrenset hvor mye vi kan få øvd, og det kan føre til at vi på sikt ikke får nye medlemmer.

Ballangen Røde Kors Hjelpekorps har ti aktive medlemmer som er i beredskap, noen til som hjelper til med andre ting og ei ungdomsgruppe.

Færre i fjellet

Et annet poeng er at de nå kun får lov å kjøre opp skiløypene en gang i uka. Det betyr at når det for eksempel snør, så er det vanskelig for skiløperne å bruke løypene.

- Det er umulig for oss å holde en god standard på løypene, og da går folk heller andre steder. Derfor er det også mindre utfart i Sjåfjell enn tidligere, sier Pettersen.

Begynner å bli lei

Arne Pettersen legger ikke skjul på at han nå begynner å bli lei.

- Når jeg skal bruke fritiden min på redningstjenesten, og så går 90 prosent av tiden med til vas og krangling, da mister jeg motivasjonen, sier han.

- Vi er voksne folk, og det handler ikke om lek. Jeg sliter med å ha forståelse for vedtakene fra fylkesmannen. Vi kan jo ikke trene rundt et skrivebord, men må ut for å føle på naturkreftene slik at vi er forberedt når det blir alvor, sier han.

Les flere nyheter fra Fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere