Storbritannia er rystet over sjokkvideoen som ble frigjort mandag i forbindelse med en åpen høring rundt dødsfallet til en iraker. Baha Mousa (26) døde i varetekt i en britisk militærleir for seks år siden.

Videoen viser et avhør av irakere utført av en britisk korporal i Irak.

Se videoen nederst i saken.

Fangene var stilt med ryggen opp mot veggen med fastbunnede hender og hadde sandsekker trukket ned over hodene.

På videoen kan man høre fangenes jamring og klaging, og det er ingen tvil om at de er i en presset situasjon. Korporalen som utfører avhøret, skriker til en av fangene:

– Kom deg opp, din j... ape!

- Urinerte på fangen
Ifølge høringen skal korporalen ha tvunget fangene til å skrike i kor, og ha tvunget én av dem til å danse som Michael Jackson. En annen fange skal ha blitt urinert på, skriver The Times.

En av fangene, hotellresepsjonist Baha Mousa (26), døde mens han satt i varetekt 15. september 2003. Ifølge høringen døde han som følge av et basketak med korporalen og en annen soldat, melder Sky News.

Korporalen skal ha forsøkt å holde Mousa nede ved å sette kneet i ryggen hans, samtidig som armene ble dratt bakover.

– Det har blitt antydet at Baha Mousas hode ble smelt ned i gulvet eller veggen da dette skjedde, sier aktor Gerard Elias, som har ansvar for høringen.

- Døde av kvelning
Ulike rettsmedisinere har konkludert med at Mousa døde av enten kvelning og andre skader eller bare kvelning. Mousa hadde blitt påført 93 skader på kroppen, inkludert brukene ribbein og brukket nese. Mousa ble overført til en britisk militærbase etter å ha blitt pågrepet i forbindelse med våpenbeslag på hotellet der han jobbet. Kona hans hadde dødd av kreft kort tid før dette skjedde, noe som betyr at parets to sønner ble etterlatt til seg selv.

Til sammen sto syv britiske soldater tiltalt i en britisk militærdomstol i 2007 i tilknytning til Mousas dødsfall. Alle ble frikjent på alle punkter bortsett fra én soldat.

30 millioner i kompensasjon
Det britiske forsvarsdepartementet besluttet likevel å betale en kompensasjon på 2,83 millioner britiske pund til Mousas familie og ni andre menn, som ble mishandlet av britiske styrker. Dette utgjør om lag 30 millioner kroner i dagens kurs.

Advokatene til Mousas familie hevder derimot at britiske myndigheter forsøker å tildekke omfattende mishandling som blir utført på irakere av britiske soldater.

En av hensiktene med høringen er å finne ut om korporalen handlet på egen hånd eller handlet ut fra ordre. Dødsfallet til Mousa er ett av Storbritannias mest skamfulle og mørkeste episoder i Irak.

HTML EMBED