RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvunget til å føde på plenen utenfor sykehuset

Foto: Ap, Scanpix / Faksimile Razon de Mexico
Sist oppdatert:
Høygravide Irma Lopez (29) i Mexico ble nektet inngang på sykehuset av pleierne og tvunget til å føde på plenen utenfor.

Bildet av den fødende kvinnen med sønnen fortsatt festet til navlestrengen på plenen utenfor fødeklinikken i den sørlige Mexikanske staten Oaxaca, har satt i gang en omfattende debatt i Mexico. Sjefen for klinikken, dr. Adrian Cruz er suspendert og er under statlig og føderal etterforskning, skriver Daily Mail.

Ifølge byens ordfører fødte en annen kvinne utenfor den samme klinikkens plen i juli. Ifølge Mexicos folketelling var det nesten 1 av 5 kvinner i delstaten Oaxaca som fødte uten tilgang på sykehusfasiliteter i 2011.

Avvist i døra
29 år gamle Irma Lopez er en gift trebarnsmor som hadde møtt opp på klinikken sammen med sin mann.

Da både kvinnen og hennes mann tilhører urfolksgruppen Mazatec og ikke snakker spansk, oppsto det også språkproblemer i møte med klinikkens sykepleiere. Ifølge Daily Mail sa Lopez at hun og mannen ble avvist ved helseklinikken i landsbyen San Felipe Jalapa de Diaz av en sykepleier som sa at kvinnen bare var åtte måneder på vei, og «ikke klar» til å føde, på tross av at kvinnen skal ha vært fødeklar.

- Jeg ville ikke føde som dette. Det var så fælt og smertefullt, sa Lopez, som la til at hun var alene under selve fødselen fordi mannen hennes forsøkte å overtale sykepleieren om å tilkalle hjelp.

Sykepleierne forsvarte seg i etterkant med dårlig bemanning og språkproblemer.

Eloy Pacheco Lopez tok bildet som ble spredd raskt på nettet og ble trykket i flere nasjonale aviser, deriblant forsiden av tabloidavisen La Razon de Mexico.

Strukturelt problem
Ifølge Latin Times skrev Pacheco Lopez følgende ved siden av bildet hun også la ut på Facebook:

«Etter å ha ventet og bedt om hjelp i to timer fødte kvinnen i sykehusets bakgård etter å ha blitt ignorert av personell under ledelse av den angivelige doktor Adrian René Cruz Cabrera».

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ifølge Daily Mail dør fortsatt hundrevis av kvinner i forbindelse med graviditeter i Mexico, avisen peker også på at kontinuerlig diskriminering av landets urbefolkning holder stand.

«Bildet synliggjør et større strukturelt problem som oppstår innenfor urfolksgrupper: Kvinnene får ikke tilfredsstillende tilsyn, de blir ikke tilbudt tilfredsstillende helsetjenester, ikke engang human behandling,» sa Mayra Morales, Oaxacas representant i Mexicos nasjonale nettverk for «Sexual and Reproductive Rights».

Mexicos føderale helsedepartement sa denne uken at de har sendt medarbeidere for å etterforske hva som skjedde på helsestasjonen i landsbyen San Felipe Jalapa de Diaz.

Urfolk utsatt
Også den nasjonale menneskerettighetskommisjonen har igangsatt en etterforskning av hendelsen. Daily Mail skriver at det er i de mexikanske statene med høyest andel urbefolkning man finner den desidert høyeste dødsraten blant fødende eller gravide kvinner.

På tross av ros fra enkelte hold for at Mexico har forbedret helsetilbudet til gravide, ligger fortsatt dødsraten for gravide og fødende kvinner på rundt 50 av 100.000 fødsler. Dette ifølge Verdens helseorganisasjon. Dermed ligger Mexico på samme nivå som Libya, Barbados og Kasakhstan. Helt på bunnen finner man Tsjad med en dødsrate på 1100 av 100.000 fødsler.

Til sammenligning lå raten i USA på 21 dødsfall, mens Norge hadde en dødsrate på 7 av 100.000 fødsler i 2010.

Irma Lopez har siden fortalt at sønnen, som skal være i fin form, blir hetende Salvador, et navn som betyr frelser:

- Han reddet virkelig seg selv, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere