RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvunget til å gi bort sin egen leilighet

PRESSET: Et slikt gjeldsbrev, med disse opplysningene, ble Oslo-mannen tvunget til å skrive under på. (Dette er ikke det originale brevet)
PRESSET: Et slikt gjeldsbrev, med disse opplysningene, ble Oslo-mannen tvunget til å skrive under på. (Dette er ikke det originale brevet) Foto: Faksimile
Sist oppdatert:
Oslo-mannen ble tvunget til å skrive under på dette dokumentet - og overføre sin leilighet til en annen person.

(iOslo.no) Den 30. juli i år trodde en Oslo-mann at han skulle møte en venninne. Istedenfor ble han møtt av to menn, låst inne i en bil, kjørt hjem til sin egen leilighet og tvunget til å gi bort sin egen leilighet.

Alt sammen et oppgjør for en tidligere narkotikahandel som gikk skeis. Nå er to menn dømt for utpressing.

Måtte skrive erklæring
Dette er et utdrag fra en erklæring han ble bedt om å skrive:

«Undertegnede vil med dette erklære at jeg av fri vilje har overdratt min leilighet (adresse og leilighetsnr.) til YY (hovedtiltalte, journ. anm). Jeg gjör dette p.g.a. den uretten jeg gjorde mot han og hans veninne i 1988. Dette er min måte å "betale" for dette. I alle år nå har det plaget meg det som jeg gjorde. Jeg gjör det på denne måten da jeg av hele mitt hjerte föler at dette er den riktige ting å gjöre.»

Både fornærmede og den hovedtiltalte i saken, en 62 år gammel mann, satt sammen i Ullersmo fengsel for en del år siden. Da den fornærmede slapp ut av fengselet, solgte han et parti heroin for 62-åringen.

Narkohandel avslørt
Da han skulle levere tilbake utbyttet på 120.000 kroner, ble han imidlertid avslørt. Dermed mistet 62-åringen sine penger. Ifølge den fornærmede har han siden blitt forsøkt presset for penger av 62-åringen flere ganger.

Den 30. juli i år møtte han en venninne på Tøyen. Slik den fornærmede selv har forklart det, og Oslo tingrett har lagt til grunn, dukket plutselig 62-åringen opp med en kamerat. Uten mulighet til å rømme ble mannen låst inn i en bil sammen med venninnen, og kjørt til sin egen leilighet.

- Slapp av NN, vi skal ikke gjøre deg noe, skal kameraten til 62-åringen truende ha sagt.

- Han skal
Fremme i leiligheten fikk den fornærmede beskjed om å undertegne både en kjøpskontrakt og et gjeldsbrev på 700.000 kroner. Gjeldsbrevet skulle tre i kraft dersom kjøpskontrakten ikke gikk gjennom hos OBOS.

I tillegg måtte han også skrive en erklæring om at han av fri vilje hadde overdratt sin leilighet til 62-åringen.

Da kameraten til 62-åringen spurte hva som var alternativet til at den fornærmede undertegnet kontrakten, svarte 62-åringen slik:

- Han skal!

Følte seg truet på livet
Den fornærmede forklarte i retten at han oppfattet kameraten som en muskelmann, men at han opptrådte hyggelig. Han fortalte at han likevel er overbevist om at han ikke ville kommet levende fra leiligheten hvis han ikke hadde gjort som de to sa. Dette til tross for at det ikke ble anvendt direkte vold i leiligheten.

- De er noen av Oslos største gangstere, og du gjør som de sier, forklarte han.

62-åringen hevdet at den fornærmede hadde ønsket å selge sin leilighet til ham for en rimelig penge. Årsaken skulle være at den fornærmede hadde skyldfølelse for pengene som ble mistet i forbindelse med narkotikautbyttet som nevnt tidligere.

Det er ikke nevnt noe senere i dommen om venninnen som er nevnt i erklæringen (se øverst i saken).

- Usannsynlig
Retten fester imidlertid ingen lit til hans forklaring. Ifølge dommen er det usannsynlig at den fornærmede ønsket å gjøre opp gammel gjeld, og i hvert fall siden han senere gikk til politiet og anmeldte 62-åringen.

62-åringens advokat, Arild Langenes, forteller til iOslo.no at hans klient ikke er enig i dommen.

- Vi mener at dommerne har lagt feil faktum til grunn for saken, sier Langenes.

Planlagt komplott
«I timene forut for møtet på Tøyen var det hektisk telefontrafikk mellom de to tiltalte, og i ikke ubetydelig grad også mellom dem og XX (fornærmedes venninne, journ. anm). Analyse av teledata tyder sterkt på at det her var et planlagt komplott.», heter det i dommen.

62-åringen, som tidligere er dømt til flere lange fengselsstraffer mellom 1964 og 1997, ble dømt i Oslo tingrett for en farlig form for utpresning og en grov utnyttelse av en svak person. For det fikk han ett år i fengsel.

- Den dommen vil bli anket, sier advokat Langenes.

Hans kamerat fikk sju måneders fengselsstraff.

Aktor Rita Parnas forteller til iOslo.no at det ikke er mye praksis i slike saker fra tidligere. Utover det ønsker hun ikke å kommentere dommen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere