Gå til sidens hovedinnhold

Tvunget til å overta skakke hus

De ble tvunget til å flytte inn i hus som var skakke. Når utbyggeren skal rette opp huset, må de flytte ut.

Husdrømmen er blitt et mareritt for de åtte seksjonseierne i Boligsameiet Tellushagen på Neskollen, skriver Romerikes Blad.

I månedsskiftet august/september i fjor tok de over sine boliger, som ble oppført av Trysilhus.

Inntil seks centimeter

- Ved innflytting ble det oppdaget skjevheter i de to firemannsboligene. Det varierte fra en halv til seks centimeter. Vegger hadde flyttet på seg, og det var sprekker i fliser, sier seks av beboerne, Wenche Sundby, Natalia Rakowska, Birgit Rydgren Torkilsrud, Synne Strøm Dalen, Chris André Lundsæter og Ole Marius Sundby.

- Det var ikke Trysilhus, men vi selv som oppdaget skjevhetene. Med «bustadoppføringslova» i hånd ble vi likevel tvunget til å overta boligene.

Setningsskader

Etter å ha kontaktet advokat sørget Wenche Sundby for at både hun og de andre kjøperne fikk holdt igjen en symbolsk del av kjøpesummen.

Da utbyggeren senere gjorde undersøkelser med geolog, viste det seg at grunnarbeidet var så dårlig at boligene sank og som følge av dette hadde fått en del setningsskader.

- Siden i fjor og fram til mai ventet vi på melding om når og hvordan utbedringene skulle skje, sier beboerne.

Jekker opp husene

I disse dager er utbyggeren i ferd med å jekke opp husene.


- Beboerne i første etasje har vært nødt til å flytte ut mens utbedringene foregår. De som bor i andre etasje, vet ennå ikke om de må ut eller ikke.

«Kan dere flytte ferien?»

- Trysilhus har skaffet midlertidig bosted for dem som har flyttet ut, men alle løsningene har ikke vært like gode. Det har også kommet mange rare forslag. De har blant annet spurt om vi kan flytte ferien eller sende barn til besteforeldre mens vi er på jobb.

Huskjøperne mener at de har krav på økonomisk kompensasjon, men dette har Trysilhus blankt avvist. Deres argument er at boligene blir så gode som nye etter utbedringene.

- Jeg er urolig for videresalg. Dette er vår førstegangsbolig, og i taksten vil det framgå at det har vært setningsskader. Ingen av oss ville ha tatt over boligene hvis vi hadde visst at de hadde setningsskader, sier Chris André Lundsæter.

- Saken har uansett gitt oss så store ubehageligheter at vi mener å ha krav på erstatning for tort og svie. Vi har imidlertid hele veien opplevd en arrogant og nedlatende holdning fra Trysilhus' side, sier beboerne i Tellusvegen.

- Leilighetene settes i stand

- Leilighetene skal bringes i den stand de skal være. Tiltakene vil bli utført i henhold til takstrapporter som også godkjennes av forsikringsselskapet.

Det sier daglig leder Helen Gåsvik i Trysilhus.

- Forsikringsselskapet har påtatt seg ansvar, og vår rolle er å organisere dette i henhold til handlingsplan som er godkjent av forsikringsselskapet.

- Huskjøperne opplevde at de ble tvunget til å overta hus som de selv oppdaget var skakke?

- Vi foretok en avklaring som viste at størrelsen på avvik ikke var til hinder for at boligene kunne tas i bruk. Det ble også avtalt et beløp som kunne holdes tilbake.

- Det har vært liten forutsigbarhet i prosessen?

- Vi hadde i løpet av høsten tre informasjonsmøter med beboerne. Der er det blitt orientert om at dette er en forsikringssak, men at Trysilhusgruppen organiserer gjennomføringen av tiltakene. Årsakssammenheng er blitt utredet med nødvendig fagkompetanse. Fyldige gjennomganger, inkludert tidsplan for gjennomføring, har vært presentert i informasjonsmøtene.

- Dere har blankt avvist erstatning eller kompensasjon og har vist en arrogant og nedlatende holdning, sier beboerne?

- Vår plan, og som er i tråd med forsikringsselskapet, er at leilighetene skal bringes i den stand de skal være.

Les flere saker i Romerikes Blad

Kommentarer til denne saken