Onsdag morgen fortalte forretningsmannen og skilegenden Bjørn Dæhlie (54) at han tar med seg familien og flytter til Sveits.

- Vi har tenkt på dette i mange år, men det har ikke passet med hensyn til familie og jobb. Vi flytter til Sveits fordi det er et svært spennende utgangspunkt i Europa og at rammebetingelsene totalt sett er gode, fortalte Dæhlie.

Les: Bjørn Dæhlie og kona flytter fra Norge

Dæhlie flytter altså blant annet på grunn av lavt skattenivå. Det gjorde han også i 2020 da han kjøpte hus i Vesterålen, der formuesskatten var en halv prosent.

Nettavisens Gunnar Stavrum skriver onsdag at skikongen vil spare rundt fem millioner kroner i skatt hvert år, på flyttingen.

MDG-politiker Eivind Trædal setter tonen med «Få folk som har falt så mye i min aktelse som Bjørn Dæhlie. At det går an å være så rik og så besatt av å slippe å betale sin andel til felleskassa».

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson skriver på sin Facebook at Dæhlie tilhører den gruppen mennesker som tror de har gjort alt selv, uten fellesskapet.

Journalist og programleder Lise Askvik skriver: «Det ubehagelige ved Bjørn Dæhlie skatteflukt er ikke at Norge går glipp av omlag fem millioner kroner, det er den usle småligheten hos fyr vi har fostret og elsket ...»

Andre uttrykker sin misnøye med skihelten på mer eller mindre humoristiske måter.


Men det er også mange som forsvarer Dæhlie. En svarer direkte til Askvik:

«Hvorfor er det smålig av Bjørn Dæhlie å ville beholde så mye som mulig av egne penger, men ikke smålig å ville ha mest mulig av hans penger? Denne fyren betalte mer skatt i fjor enn du har gjort hele livet.

Foredragsholder og tidligere toppleder i blant annet Statoil, NorgesGruppen, Circle K, og Apotek1, Olav Haraldseid, påpeker at Dæhlie fremdeles vil bidra betydelig til fellesskapet, tross utflytting:

«Bjørn Dæhlie har kun bidratt med flere 1000 ganger så mye skatt som Mimir til fellesskapet, og vil fortsatt bidra flere 1000 ganger så mye gjennom sine selskaper i Norge. Dette til orientering» skriver han i et svar til Rødt-politiker Mímir Kristjánsson sin utblåsning på Facebook (som nevnt tidligere i artikkelen).

En annen støtter Dæhlie med bakgrunn i all kritikken skikongen får på sosiale medier:

«Forstår Bjørn Dæhlie godt, jeg, spesielt når jeg ser reaksjonene på SoMe. Kan kanskje regnes som egoistisk å rømme landet for å betale mindre i skatt, men jeg opplever nordmenns holdninger til og følelse av rett på andre sine verdier som enda noen hakk mer kvalmende».

Hva mener du?