RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Twitter-meldingene vi husker best

Sist oppdatert:
Dette er Twitter-meldingene som satte spor etter seg i 2011.

De store nyhetssakene og de små viderverdighetene. Alt synes å ha satt sine fotavtrykk på det sosiale nettstedet Twitter i 2011. Her tar vi et tilbakeblikk på noen av de nyhetsrelaterte meldingene vi husker best.

Den arabiske våren
Kampropene som gjallet i gatene fra demokratibevegelsen i Tunisia og Egypt i januar og februar ga gjenlyd også på internett, blant annet spilte meldingene fra dataingeniøren og internettaktivisten Wael Ghonim en viktig rolle i Kairo, der president Hosni Mubarak ble styrtet. Ghonim ble ble et symbol på Den arabiske våren.

Jordskjelvets ødeleggelser
De første bildene og videoene som fortalte verden om ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien i Japan 11. mars kom via sosiale medier som Twitter. Megaskjelvet med en styrke på 9 var det kraftigste som noensinne har rammet Japan og et av de kraftigste som noensinne er registrert i verden. Mer enn 15.842 personer er i skrivende stund bekreftet døde, mens 3485 fortsatt er savnet. I mars tvitret vi 5530 meldinger i sekundet om katastrofen på Japans østkyst.

Twitter på liv og død
Terrorangrepene 22. juli vekket et feriepreget Norge opp til et mareritt og sendte sjokkbølger rundt i hele verden. Bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya kostet 77 mennesker livet. Det var det mest alvorlige angrepet mot Norge siden andre verdenskrig. Nyheten spredte seg raskt via internett og etermedier, og plutselig var sosiale medier som Facebook og Twitter mer enn tidtrøyte; det var informasjon på liv og død.

«Holy crap. Eksploderte nettopp Oslo?», tvitret Gunnar R. Tjomlid på @CiViX klokka 15.25 fredag 22. juli - sekunder etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet.

«Lillesøstra mi er der»
«Det er skyting på Utøya, lillesøstra mi er der og ringte hjem nå!» lød en av meldingene fra en fortvilt pårørende klokka 17.41. Tjue minutter tidligere hadde AMK-sentralen i Buskerud mottatt de første varslene om hva som skjedde på AUFs sommerleir.

«Kjære innsatstropp og helseberedskap på Hønefoss: skynd dere til Utøya i Tyrifjorden!!!!!» lød meldingen fra Jo Stein Moen på @josmoen klokka 18.30.

Disse tre eksemplene er hentet fra Kjetil Stormarks bok «Da terroren rammet Norge».

Rykter, nyheter og trøst
I timene mens dramaet pågikk eksploderte det med meldinger på sosiale medier, og nettet fortsatte å være en informasjonskanal og et sted for kommentarer, rykter, savnetmeldinger, støtteerklæringer, trøst og sorgbearbeiding da skuddene hadde stilnet.

#Oslove
Under blomstertoget i Oslo og andre byer strømmet det på med meldinger merket #oslove - der fellesnevneren var budskapet om å svare på terrorbudskapet med mer demokrati, mer åpenhet.

Det kanskje mest kjente sitatet i disse dagene kom fra Stine Renate Håheim (@StineRenate) og venninnen Helle Gannestad: «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen».

Ordene ble stående som et uttrykk for at terroristens hatideologi ikke måtte vinne fram. Sitatet ble senere hogget inn på en minnestein som ble reist på brygga ved Utvika camping, der mange av de overlevende fra Utøya kom i land.

Marte G. Ødegården (@miniodegarden) fra Kongsberg var en av AUF-ungdommene på Utøya 22. juli. Hun ble skutt og alvorlig skadet og mottok en strøm av bekymringsmeldinger og støtteerklæringer på nettet. Da hun gjenopptok bloggingen og tvitringen i august, fra sykesenga, var det mange som trakk et lettelsens sukk. Marte har i månedene etter delt sine tanker og følelser og fortalte åpent om oppturer og nedturer med rehabiliteringen. I skrivende stund har hun over 5000 som følger henne på Twitter.

Ute i verden var raidet mot Osama bin Laden 2. mai en av begivenhetene som utløste de kraftigste bølgene på nettet. På Twitter ble sendt 5106 tweets i sekundet om saken. Og Shohaib Athar (@ReallyVirtual) var den første som helt uforvarende meldte om raidet da han tvitret om helikopterbråk utenfor hjemmet sitt.

Da Libyas mangeårige enehersker, oberst Muammar Gaddafi, ble tatt og drept av opprørsstyrker, var det visstnok journalisten Malik Al- Abdeh fra Syria som først tvitret meldingen: «First to tweet this from on-ground sources and I can confirm: #GADDAFI IS DEAD. He was shot dead by #FF in #Tripoli. #Libya».

Mulighetene for å mobilisere stort gjennom sosiale medier så vi til fulle etter opptøyene i London i august. Da tåregassrøyken hadde lagt seg og londonerne så ut over sine raserte nabolag, var det noen som brettet opp skjorteermene og mobiliserte til kjempedugnad med knaggen #riotcleanup. På kort tid hadde Dan Thompson, Sophie Collard og Sam Duckworth en hær av frivillige som var mer enn villige til å ta i et tak. «Har jeg startet noe. Skal vi alle på #riotcleanup? Utrolig!» tvitret Collard - overveldet over responsen.

Hva husker du best fra Twitter i 2011? Bruk kommentarfeltet under eller bruk knaggen #Twitterminner

(Kilder: Japan-jordskjelv: Wikipedia , Den arabiske våren: The Daily Caller , Wael Ghonim: New York Times, Riotcleanup: Mashable.com , Generelt: Yearinreviews.twitter.com)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere