RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tybring-Gjedde:  - Det er mulig at verden er så skrudd


Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Reagerer på tausheten og dobbeltmoralen norske politikere viser overfor Saudi-Arabia.

Tidligere i år utlyste saudiarabiske myndigheter åtte nye stillinger som bødler. Arbeidsoppgavene besto av å fullbyrde dommer ved å «halshogge og amputere». Samtidig er landet i ferd med å bryte nye rekorder i antall halshogginger med over hundre tilfeller hittil i år.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) synes det har vært merkverdig taust fra norske myndigheter, politikere og organisasjoner.

- Saudi-Arabia er blitt en «untouchable» (uhåndgripelig red.anm.) menneskerettighetsforbryter som ingen land tør å ta et oppgjør med. Landet er en elefant i rommet som får lov til knuse porselen høyt og lavt helt uten konsekvenser, sier stortingsrepresentant i utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde (Frp), til Nettavisen.

- Jeg reagerer på dobbeltmoralen som finnes blant norske politikere, og det gjelder hele spekteret fra ytterste venstre til Frp, sier Tybring-Gjedde.

Ramaskrik?
Han mener de samme politikerne, samt mediekommentatorene, er raskt på banen med å dømme andre mindre sentrale lands menneskerettsbrudd.

- Hva hadde skjedd om for eksempel Israel hadde søkt etter åtte bødler? Hvilket ramaskrik hadde ikke Palestina-komiteen kommet med da, helt rettmessig? Hva mener Amnesty om dette, Flyktninghjelpen og Røde Kors? Hva mener Knut Arild Hareide? Hva mener Jan Egeland? sier Tybring-Gjedde.

- En merkelig ubalanse
- Jeg er langt på vei enig med Tybring-Gjedde, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Jeg er enig i at Saudi-Arabia slipper unna kritikk i mange sammenhenger hvor det hadde vært naturlig å gi kritikk.

- Vi har i lengre tid sagt at det er en merkelig ubalanse i hvordan man kritiserer Iran og hvordan man kritiserer Saudi-Arabia, som på mange måter er to sammenlignbare land, sier Egenæs.

- Hva tror du er årsaken til at Saudi-Arabia slipper unna kritikk, Egenæs?

- Det er på grunn av Saudi-Arabias makt i kraft av oljereservene de har, at de er og har lenge vært alliert med USA og Vesten generelt og fordi Saudi-Arabia nå er i en helt spesiell situasjon i forhold til Syria og i kampen mot den såkalte Islamske stat (IS), sier han.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs.

Egenæs understreker at norske myndigheter var veldig tydelig i kritikken overfor Saudi-Arabia i saken til bloggeren Raif Badawi, som var dømt til 1000 piskeslag og ti års fengsel, men påpeker likevel at det bare skulle mangle ettersom saken fikk enorm internasjonal oppmerksomhet.

- Overser overgrep
Jan Egeland, som har bred erfaring med menneskerettigheter som blant annet tidligere FN-topp og leder for Human Rights Watch i Europa, mener også at Saudi-Arabia slipper unna berettiget kritikk.

- Det er altfor lite oppmerksomhet både på menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia og behandlingen av religiøse minoriteter og andre minoriteter. Dessverre er det slik i internasjonal politikk at landene er systematisk flinkere til å kritisere menneskerettsbrudd i landene de ikke har nære forbindelser med, og tilsvarende flinke til å overse overgrep i land de har store økonomiske eller strategiske interesser i, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

Jan Egeland

Saudi-Arabia spiller en helt sentral rolle i krigføringen mot IS, og er i tillegg en aktiv kritiker av Syrias president Basher al-Assad. Likevel er det viktig å øve press på oljenasjonen Saudi-Arabia, mener Egeland.

- Saudi-Arabia og Iran står på hver sin side i mange av konfliktene i Midtøsten, alt fra Syria til Jemen. Det er veldig viktig å legge press på det viktigste sunni-landet, Saudi-Arabia, og det viktigste sjialandet, Iran, for at de skal samarbeide og forebygge konflikter mellom sjiaer og sunnier – snarere enn å bære bensin til bålet, sier han.

Meningsløs dom
Norske myndigheter mener imidlertid at de stadig tar opp menneskerettssituasjonen med saudiarabiske myndigheter.

- Vi ser alvorlige menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia. Regjeringen tar derfor konsekvent og systematisk opp menneskerettighetene både i direkte dialog med myndighetene i Saudi-Arabia og i internasjonale sammenhenger. I Norges hovedinnlegg i forrige sesjon i FNs Menneskerettighetsråd tok vi spesielt opp at den meningsløse dommen mot bloggeren Raif Badawi må oppheves, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen, til Nettavisen.

Bård Glad Pedersen (H) er statssekretær i Utenriksdepartementet (UD).

- Mulig at verden er så skrudd
Utenrikspolitisk forsker har tidligere uttalt at Saudi-Arabia kan havne i borgerkrig dersom den mektige Saud-familien skulle bli skjøvet vekk fra makten, og denne ustabiliteten kunne da spre seg til andre oljeproduserende land i regionen, som ville kunne ramme norske interesser.

- Det er mulig at verden er så skrudd at man må forholde seg til Saudi-Arabia, men da må man være mer varsom med den generelle fordømmelsen overfor andre land som får mindre konsekvenser for Norge og Vesten, sier Tybring-Gjedde.

- Jeg tror vi tenker at Saudi-Arabia er en form for stabilitet. Men da kan man ikke være veldig høye og mørke i alle andre sammenhenger hvis stabilitet er viktigere enn at hoder ruller og hender blir kuttet av, sier han.

- Men hva mener du norske myndigheter skal gjøre?

- Jeg mener vi kan snakke med amerikanerne, tyskerne, britene og andre naturlige samarbeidspartnere om hva vi kan gjøre med Saudi-Arabia. Er det for eksempel mulig å føre en annen felles politikk overfor Saudi-Arabia? sier Tybring-Gjedde.

- Det er ikke slik at man kan ha dialog og tro at Saudi-Arabia vil endre praksis. Da er du rimelig naiv, sier han.

Les også: «Vi søker åtte bødler som kan halshogge og amputere»
Les også: - Verdenskjent blogger risikerer dødsstraff
Les også: Trine Skei Grande ble jaget bort av politiet
Les også: Kronprins Haakon reiser til Saudi-Arabia
Les også: - Haakon burde blitt hjemme
Les også: Her piskes bloggeren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere