Gå til sidens hovedinnhold

Tybring-Gjedde i Fox News-intervju: – Jeg har nominert Donald Trump til Nobels fredspris

I et nytt intervju med Fox News forteller Christian Tybring-Gjedde at han har nominert den amerikanske presidenten til fredsprisen.

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Årsaken til nominasjonen skal være Trumps rolle i Midtøsten. Frp-politikeren mener Trump har bygget en bro mellom Israel og De forente arabiske emirater, etter sitt arbeid med en fredsavtale mellom de to landene.

– Siden det forventes at andre land i Midtøsten vil følge etter De forente arabiske emirater, kan denne avtalen være en «game changer» som vil gjøre Midtøsten til en region med samarbeid og velstand, skriver Tybring-Gjedde i brevet til Nobel-komiteen, melder Fox.

Les også: - Charlie Sheen er nå blakk, svartelistet og selger videoer for 3500 kroner

Donald Trump delte selv nyheten ved 15-tiden onsdag, og deler nå flere av sakene som er blitt delt om nominasjonen. På sin personlige Twitter-konto har Trump på få timer tweetet og retweetet hele 17 meldinger om Nobel-nominasjonen»

- Takk, skriver presidenten, blant annet.

Det er ventet at Trump skal kommentere nominasjonen onsdag ettermiddag norsk tid

- Presidenten fortjener å få Nobels fredspris

- Dette er en stor hendelse, og det er velfortjent, sier Trumps pressesekretær, Kayleigh McEnany, i en kommentar til Fox News.
- Man kan ikke fornekte det som har skjedd mens president Trump har sittet med makten. Vi har blant annet landet en fredsavtale mellom Israel og De forente arabiske emirater. Den første på 25 år. Så har vi den store nyheten om Serbia og Kosovo og de nye økonomiske relasjonene. Denne presidenten har skapt fred rundt om i verden, og han har stanset endeløse kriger. Dette er en president som fortjener å få Nobels fredspris, sier Kayleigh McEnany.

Dårlig erfaring med norske medier

Til Nettavisen forteller Tybring-Gjedde om hvorfor han valgte å kunngjøre dette på Fox News:

– Det er vel den erfaringen jeg har hatt med norske medier, hvordan de vrir og vender på all ting. Mens på Fox News tar de dette på alvor. Det var mye jobb å få tak i Fox News. Jeg har jobbet med dette i flere uker. Så det er årsaken. Jeg vet at hvis VG eller Dagbladet snubler over dette (nominasjonen red.anm.), så blir det latterliggjort med en gang. Og da er det ingen internasjonale medier som tar tak i nyheten. Da får jeg fram mitt perspektiv, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Les også

undefined

Nyheten er allerede plukket opp av flere internasjonale medier, som Daily Mail og Mirror.

– Jeg har allerede snakket med australske medier, og Reuters har ringt. Og jeg har flere intervjuer senere i dag, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Les også: Trump bekymret etter ny Biden-tabbe: - Dette er ikke bare en vanlig tabbe

– Jeg skjønner at dette er en kontroversiell nominasjon. Men det er ikke det vi diskuterer. Du kan tenkte deg at det sikkert har vært noen andre underlige skruer som har fått nobelprisen i økonomi, litteratur eller fysikk. Men det er ikke det de dømmes etter. Man dømmes etter det man har utrettet, og ikke hva men skriver på Twitter eller sier på en pressekonferanse, avslutter Tybring-Gjedde.

Les også

Dette oralsexbildet trekkes frem som et tegn på hva som er galt i bydelen akkurat nå

– Ikke en stor Trump-tilhenger

Stortingsrepresentanten nominerte Trump til fredsprisen også i 2018 - da begrunnet med Trumps fredsskapende innsats overfor Nord-Korea.

Frp-politikeren avviser at nominasjonen er et forsøk på å smiske seg innpå den amerikanske presidenten:

– Jeg er ikke en stor Trump-tilhenger, sier han til Fox.

Les også: 15 år gammel jente skaper Trump-kaos

– Komiteen bør se på fakta og dømme ham etter fakta - ikke hvordan han oppfører seg noen ganger. Folket som har mottatt fredsprisen de siste årene har gjort mye mindre enn Donald Trump. For eksempel gjorde Barack Obama ingenting, sier Tybring-Gjedde.

Denne nominasjonen gjør ikke Trump aktuell for årets fredspris, som kunngjøres i oktober. Fristen for nominasjon til den utløp i februar. Fredsavtalen som Tybring-Gjedde henviser til ble inngått forrige måned. Dermed tyder alt på at Trump i denne forbindelse er nominert til fredsprisen for 2021.

Les også

Avslører Playboy-legendens sex-triks: – Derfor var han alltid klar

Ikke startet krig

Også denne gangen trekker han fram den fornyede kontakten med Nord-Korea, samt Trumps rolle i å tilrettelegge for kontakt mellom partene i andre, langvarige konflikter. Dessuten har Trump klart det ingen annen amerikansk president siden Jimmy Carter har klart – å ikke starte en krig eller trekke USA inn i en internasjonal væpnet konflikt – påpeker han.

– Trump har brutt en 39 år lang rekke av amerikanske presidenter … den siste presidenten som klarte å unngå å gjøre det, var fredsprisvinner Jimmy Carter, poengterer han.

Les også

undefined

- Donald Trump fortjener fredsprisen

Mark Levin en svært kjent amerikansk advokat, forfatter og radiopersonlighet her i USA, har delt nyheten på Facebook, en deling som nå har gått viralt i USA.
- Som jeg sa forleden dag, president Donald Trump fortjener fredsprisen. Nå er han endelig nominert, skriver Levin på Facebook.
Nyheten er også den soleklart mest populære saken i NY Post akkurat nå.

Kommentarer til denne saken