Gå til sidens hovedinnhold

Tybring-Gjedde mener flere skandaler er noe av forklaringen

Svakt valg for Frp:

Fem sentrale Frp-politikere har måttet trekke seg i løpet av det siste året. Det kan ha kostet partiet velgere.

HOTEL BRISTOL, OSLO (Nettavisen): På de første prognosene på landsoversikten som kom inn klokken 21.00 lå Frp an til å få en oppslutning på 7,9 prosent. Det vil i så fall bli det dårligste resultatet i et kommunevalg siden 1995, da partiet fikk 10,5 prosent.

Rundt klokken 23.30, da 75 prosent av stemmene var talt opp, lå Frp an til et resultat på 8,5 prosents oppslutning.

Stortingsrepresentant og styremedlem i Frp, Christian Tybring-Gjedde peker på flere årsaker til at Frp ikke gjør det sterkere under årets kommunevalg. Deriblant at Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Bompengepartiet har vært tydelige i sin retorikk.

- Vi må vite hva vi vil med Norge. Det må vi si fra om. Vi må sette velgerne først, folk flest først og bli flinke til å kommunisere det og vi må gjøre det tydelig, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Flere skandaler

Men Tybring-Gjedde trekker også frem fire skandaler i partiet i løpet av det siste året:

- Slike saker er veldig uheldige. Vi har hatt flere saker som har vært negative for oss. Vi har klart å komme over det, klart å kjempe oss gjennom det, sier han.

Frp-politikeren trekker frem at det er flere skandaler som er kommet tett på hverandre. Han understreker også at de har ulike alvorlighetsgrad.

- Når det blir slik virker det som at det er mange i partiet som gjør ting de ikke burde. Noe som er begått er straffbart også, slik kan vi ikke ha det og det er ikke bra når vi blir fremstilt slik.

- Hvordan påvirker slike saker valgkampen?

- Det er ikke bra, det blir mye unødvendig støy og mindre fokus på politikk. Jeg må understreke at sakene som nevnes er en tragedie for de det gjelder, men velgere må ha tillit til politikere. Og i fremtiden må vi bli bedre i rekrutteringsfasen.

- Vi kan aldri gardere oss mot at enkelte begår feil, men det er noe vi må tenke over. Jeg har blant annet merket skandalene selv når jeg har stått ute på stand når velgere minner oss om de ulike sakene. Det er klart at de sakene har hatt en innvirkning på at personer tenker på Frp som useriøse. Slikt svekker tilliten til politikere og det er uheldig for oss og uheldig for velgerne.

I tillegg til de fire nevnte politikerne trakk tidligere justisminister Tor Mikkel Wara seg, grunnet personlige forhold. Tidligere i år ble hans samboer, Laila Bertheussen, pågrepet og siktet i trusselsaken mot ham selv.

Denne saken vil ikke Tybring-Gjedde kommentere.

- Hva kan dere gjøre for å vinne tilbake velgere?

- Vi må bli flinkere på politikk. Ofte blir det bare påstander som blir slengt frem og tilbake i politikken. Vi må bli bedre på å argumentere og ha kunnskap. Der er vi ikke flinke nok. Og så må vi være tydelig på det vi skal si. Vi må ikke være redde for å si hva vi mener om innvandringspolitikk og klima. Vi må ha et tydeligere budskap og appellere til de velgerne vi har og ikke bli som alle andre.

Jensen: - Utfordrende tid

Frp-leder Siv Jensen var ærlig på at hun ikke var fornøyd med valget, og vil snakke lite om de fem politiske skandalene.

- Vi har hatt en utfordrende tid, det er det ingen tvil om. Samtidig handler det om å levere resultater. Frps velgere er utålmodig og de vil ha resultater, sier Jensen til Nettavisen.

- På hvilken måte blir det distraherende med flere utenompolitiske saker i valgkampen?

- Valgkampen har gått veldig fint synes jeg. Vi har stått frem som et samlet lag som har vært opptatt av å levere gode svar til innbyggerne i de ulike kommunene vi stiller til valg. Mange steder får vi også godt betalt og velgerne kjenner oss igjen.

Andre Frp-politikere var mer opptatt av å vente til sluttresultatet var klart før de konkluderte.

- Nå får vi velge med å evaluere til etter valget. Det gjenstår ennå mange tall fra ulike kommuner så det kan endre seg. Vi gikk inn i denne valgkampen med en oppslutning på rundt seks prosent, sier samferdselsminister Jon Georg Dale til Nettavisen.

- På hvilken måte har Bompengepartiet påvirket den lave oppslutningen for Frp?

- De har selvsagt vært synlige, men velgerne viste at de satte pris på bompengeforliket regjeringspartiene inngikk og har gått opp på målingene etter det.

Her kan du følge valget fra hele landet i Nettavisens valgstudio.

- Startet valgkampen på seks prosent

- Men Frp kan ikke være fornøyd med en oppslutning på 7,9 prosent?

- Det er lett for journalister å konkludere. Vi skal vente til tallene er klare før vi konkluderer, avslutter Dale.

Heller ikke nestleder og eldreminister Sylvi Listhaug vil snakke for mye om de første prognosene.

- Vi startet valgkampen på seks prosent. Det ser ut som vi har hentet inn noe i løpet av valgkampen. Så får vi avvente å se de endelige resultatene. I mange kommuner gjør vi kjempevalg. Andre steder kommer tallene til å være noe lavere, sier Listhaug til Nettavisen.

- Hvorfor ligger ikke Frp bedre an på målinger og prognosene som er kommet?

- Det får vi se når valget er unnagjort. Nå er jobben vår å stå på fremover for å overbevise velgerne om at Frp fortjener deres stemmer.

- Frp er i ferd med å gjøre det dårligste valget siden 1995, hva tenker du om det?

- Nå får vi brette opp ermene og stå på og se hva vi skal gjøre annerledes fremover slik at vi får tydelig frem hva som er alternativet (til et rødgrønt byråd, red. anm.).

Tidligere mandag kveld ble det kjent at Frp-nestor Carl I. Hagen ikke kommer til å delta på kveldens valgvake på Hotel Bristol midt i sentrum av hovedstaden.

Det er første gang på 45 år at han ikke er med partiet når stemmene telles.

- For en gangs skyld skal jeg være hjemme. Det blir første gang på 45 år jeg ikke vil være til stede. Jeg har ingen rolle lenger og er ikke kandidat, sa Carl I. Hagen til Dagbladet tidligere i kveld.

- Nå vil jeg kose meg stille og fredelig og sannsynligvis skru av telefonen. Det er alltid et fryktelig mas og jeg vet hvilke spørsmål dere journalister vil stille, sa Hagen.

- Bompengesaken har vært ødeleggende

Fremskrittspartiet har slitt på målingene de siste månedene. Nasjonalt fikk de bare 8,9 prosent på Nettavisen og Amedias siste nasjonale måling, utført av Sentio Research, publisert 21. august.

- Frp har hatt en fallende tendens helt siden mars 2018, da de fikk 15,8 prosent. Bompengesaken er jo helt ødeleggende for partiet, sa administrerende direktør i Sentio Research, Arve Østgaard, til Nettavisen.

Dersom målingene slår til kan Frp gjøre sitt dårligste valg siden 90-tallet. I 1991 oppnådde de en oppslutning på 6,5 prosent, mens de i 1995 fikk 10,5 prosent.

På gjennomsnittet av alle målinger, de fem siste ukene, har de fått mellom 7,8 og 8,3 prosents oppslutning. Det er nettsiden Poll of polls som står bak gjennomsnittstallene.

På siste Oslo-måling i Nettavisen, oppnådde Frp bare en oppslutning på 4,2 prosent.

Siden kommunevalget i 2007, da Frp oppnådde 17,5 prosent, har det gått nedover. I 2011 fikk de en oppslutning på 11,4 prosent, en tilbakegang på hele 6,2. Ved kommunevalget i 2015 oppnådde de en oppslutning på 9,5 prosent, tilbake 1,9 prosentpoeng fra 2011-valget.

Kommentarer til denne saken