RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tybring-Gjedde ut mot flyktningeregnskap

Christian Tybring-Gjedde mener Gunnar Stavrum er på villspor.
Christian Tybring-Gjedde mener Gunnar Stavrum er på villspor. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nettavisens sjefredaktør provoserer Frp-profilen Christian Tybring-Gjedde.

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, skrev torsdag bloggen: Verdens dyreste flyktning-mottak.

«Norge har trolig verdens dyreste og dårligste integrering av innvandrere», skriver Stavrum.

- 12 millioner per flyktning

- Frps påstand er altså at hver syriske flyktning etterhvert vil påføre Norge kostnader på 12 millioner kroner hver, hevder Stavrum.

Det får Christian Tybring-Gjedde til å reagere:

- Finansavisens anslag er altså at nettokostnaden (livsløp) per syrer vil være anslagsvis syv millioner kroner i snitt per person. Gjennomsnittskostnaden knyttet til 8000 syrere, pluss 5600 på familiegjenforening, er da syv millioner ganger 13.600, som er  95,2 milliarder til sammen. Grunnlagskilden for Finansavisens beregning er SSBs rapport om innvandringens kostnader fra 2012, sier Tybring-Gjedde og mener at:

- Stavrum hopper uelegant over familiegjenforeningen. Han ser konsekvent bort i fra de erfaringer Norge har gjort over tid med hensyn til flyktninger fra Syria, sier han - og viser til at den erfaringen har øvrige land i Europa har gjort seg.

- Tybring Gjedde kan knapt ha lest min blogg. Da ville han sett at vi bygger på samme tall, og det inkluderer familiegjenforening, sier Stavrum.

- Forskjellen er at jeg mener dette er noe vi kan gjøre noe med - og ingen naturlov, legger han til.

- Integrering altfor dårlig

Stavrum konkluderer i sin blogg med at den økonomiske integreringen har feilet:

«Vi må slutte å se på flyktninger og innvandring som problemet. At regningen kan bli høy, er ikke flyktningenes feil. Det skyldes bare at vi har en økonomisk integrering som er altfor dårlig - og det må vi gjøre noe med.»

Det er Tybring-Gjedde sterkt uenig i:

- Stavrum konkluderer med at det er egentlig er vår skyld siden vi ikke tar dem imot og integrerer dem på fornuftig vis. Det hele skyldes altså deg og meg (og alle andre som bor her fra før). Han betviler også tallene basert på egen synsing for de passer ikke inn i hans verden.

- Vi må bort fra passive opphold

Stavrum mener imidlertid at dette er en mulig løsning:

- Først må vi bort fra årelange passive opphold på mottak. Så må vi gjøre det mulig å livnære seg ved arbeid, sier Stavrum - og peker på Danmarks mål om at alle innvandrere skal jobbe.

- Til sist peker jeg på at vi må sørge for st barn av innvandrere lærer norsk, går i barnehage og fullfører skolegang.

- Politisk korrekt og useriøs

Frp-politikeren er ikke nådig i sin kritikk:

- En mer politisk korrekt og useriøs journalistikk er det knapt mulig å finne. Her gjelder det tydeligvis å beskytte sine meningsfeller og å holde seg innenfor. Da Nettavisen ikke evner å gjengi SSB tall på korrekt vis, utfordrer jeg avisen til å trykke mitt innlegg fra stortingsdebatten forrige fredag.

- Det er overraskende at en politiker er så lite opptatt av løsninger, repliserer Stavrum.

SYRISKE FLYKTNINGERStortinget debatterer i dag forslaget fra Ap, H, Sp, V, KrF og MD om hvorvidt Norge skal ta i mot...

Posted by Christian Tybring-Gjedde on 19. juni 2015


- Fullstendig uansvarlig

Tybring-Gjedde viser til at også FN er bekymret:

- FN kaller migrasjonen vår tid største utfordring og at man ikke vet hvordan man skal takle den. FN sier også at de vestlige velferdssamfunnene ikke vil kunne opprettholdes. I et slikt perspektiv er mottak av 13.600 flyktninger fullstendig uansvarlig - vedtatt av «de ansvarlige».

Stavrum og Tybring-Gjedde blir neppe enige. Men det som er et faktum, er at 59,5 millioner mennesker i verden er på flukt. Antallet flyktninger og internt fordrevne har vist en stigende kurve siden 2012, men det er spesielt i 2013 og 2014 at vi ser dramatiske byks, ifølge Flyktningehjelpen.

- I et slikt perspektiv er det økonomisk uansvarlig å bruke 95,2 milliarder kroner for å hente 13600 av disse flyktningene til Norge, man kunne faktisk hjulpet samtlige 60 millioner med nødhjelp for samme summen, sier Tybring-Gjedde.

UDI: - Svært få i etterkant

Assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI har følgende kommentar:

- UDI intervjuer familier samlet og innvilger også opphold for familier samlet. For de syriske flyktningene vi tar på kvoten vil jeg derfor tro at antallet som søker familiegjenforening i etterkant er svært lavt, sier Fenstad til Nettavisen.

Håkon Fenstad i UDI.

- Når det gjelder asylsøkere som får opphold (flyktningstatus) i Norge, ser vi at det følger med i snitt 0,6 familiemedlemmer per flyktning. Gir en kommune opphold til 10 flyktninger, vil det i snitt komme 16 over noe tid. Av og til vil det komme flere, mens i andre tilfeller vil det ikke komme noen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere