I forrige uke ble det kjent at vestlig etterretningsorganisasjoner har avdekket et terrorplott mot Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Terrorplottet skal være planlagt av Al-Qaida-elementer, og innebar en rekke koordinerte angrep mot turistmål, som ligner Mumbai-angrepet i utførelse.

Søndag utstedte amerikanske myndigheter et generelt reiseråd til sine borgere som befant seg i Europa. USA gjorde sine borgere oppmerksomme på terrortrusselen mot Europa, og oppfordret amerikanere til å være årevåken.

Kort tid etter sendte Storbritannia ut et lignende reiseråd til sine borgere.

- De amerikanske myndighetene presiserte ingen land, men det gjorde britene. De fokuserte på Frankrike og Tyskland. Advarslene er jo så generell at det eneste man kan gjøre er å være litt varsom, men man trenger ikke endre på sine reiseplaner, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Japan utsteder reiseråd
Mandag formiddag har også Japan sendt ut et reiseråd hvor de advarer sine borgere om en potensiell terrorfare i Europa.

- Jeg kan ikke huske noen sånne drastiske tiltak før 11. september, og aldri så spesifikt som Storbritannia har gjort. Dette her får konsekvenser ved at allmennheten blir urolig. Men det er jo indikasjoner på at noe er på gang som er ganske alvorlig, sier Ranstorp.

- Det som er viktig er at man vet om dette, sier Ranstorp, som selv reiser til Tyskland mandag.

Norsk trusselnivå uendret
Norske myndigheter har ikke endret på trusselnivået som følge av terrortrusselen mot Europa.

- Dette påvirker foreløpig ikke trusselnivået i Norge, som er lavt. Det er foreløpig ikke oppdaget noen forbindelse til Norge, men vi følger trusselnivået fortløpende, og det er mulig det kan endres. Vi følger med på disse truslene som er fremmet, sier informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Berntsen, til Nettavisen.

Utenriksdepartementet har heller ikke utstedt noe reiseråd for norske borgere som er på reisefot i Europa.

- Utenriksdepartementet har ikke noe informasjon som tilsier at vi skal komme med nye reiseråd, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

Ranstorp mener reiserådene til USA og Storbritannia også kan ha et avskrekkende formål.

- Disse advarslene er ikke bare for allmennheten, men kan også ha en signaleffekt til grupper som planlegger terror. De kan bli usikre og gi opp planene, sier han.

Så langt er ingen terrormistenkte pågrepet i Europa i forbindelse med terrorplottet. Men flere anonyme etterretningskilder har opplyst om at det pågår en intens overvåking av mistenkte aktører.

- Lettere å gjennomføre
I november 2008 var det ti terrorister væpnet med maskingevær og granater som slo til mot finansstrøket i Mumbai. Rundt 170 mennesker ble drept i angrepet, og terroristene barrikaderte seg inne i flere luksushoteller og holdt turister som gisler. Først etter tre dager klarte indiske myndigheter å få kontroll på situasjonen.

Mumbai-angrepet skiller seg ut fra tradisjonelle terroroperasjoner som selvmords- og bombeaksjoner.

Ranstorp mener det er enklere å gjennomføre slike kommandolignende anslag enn tradisjonelle bombeanslag.

- Ja, det er lettere å gjennomføre en sånn operasjon, men det kreves mye planlegging som tar mye tid. Man har snakket om at det skal komme en bølge med Mumbai-lignende angrep, ikke bare i Europa, men også på andre steder.

- Det som er litt annerledes med det europeiske terrorplottet, er at de skulle slå til flere steder samtidig, og derfor tror jeg man er spesielt urolig for dette, sier Ranstorp.

Konkrete terrormål
I flere medier har det lekket ut informasjon om hvilke konkrete mål terrororganisasjonen Al-Qaida hadde planer om å angripe. Men Ranstorp mener en ikke skal legge for mye vekt på dette.

- Det handler om transportsektoren som undergrunnsbaner og tog, men selv om noe skulle skje, så er risikoen svært liten for at man er på feil sted til feil tid, sier Ranstorp.

Les også: - Dette er al-Qaidas terrormål i Europa
Les også: - Hensikten er å drepe gislene

Norsk terrorekspert, Tore Bjørgo, mener risikoen for å havne midt i et terroranslag er usedvanlig lav.

- Folk løper en langt større risiko for å bli utsatt for noe i trafikken enn å bli rammet av terror. Men det er en risiko vi er villig til å akseptere. Jeg sykler til jobben hver dag og utsetter meg for en betydelig risiko, og den er mye større enn terrorrisikoen. Men jeg aksepterer den risikoen, sier terrorekspert og professor ved politihøyskolen, Tore Bjørgo, til Nettavisen.

- Ubetydelig risiko
- På individuelt nivå så er denne risikoen for å bli utsatt for terror ubetydelig. Men på samfunnsnivå, og når man ganger det opp med titalls millioner mennesker i Europa, da er det en betydelig risiko for at noen blir utsatt for noe, sier Bjørgo.

- Det betyr igjen at på samfunnsnivå er det nødvendig med forholdsregler og sette inn sikkerhetstiltak, sier han.

Terrorplanene mot Europa ble avslørt i et avhør med en tysk statsborger, Ahmad Siddiqui, som holdes fanget i den amerikanske basen Bagram i Kabul, Afghanistan.

Siddiqui skal ha kjent Mohamed Atta, som var en av de antatte flykaprerne i terrorangrepet mot New York og Washington D.C. i 2001.