Tyfonen Melor gjorde millioner strømløsepå Filippinene

Over 700.000 mennesker måtte evakueres som følge av tyfonen Melors herjinger på Filippinene.

Over 700.000 mennesker måtte evakueres som følge av tyfonen Melors herjinger på Filippinene. Foto: Charlie Saceda (Reuters / NTB scanpix)

Tyfonen Melor feide tirsdag over sentrale deler av Filippinene med kraftig regn og sterke vinder. Minst tre personer er omkommet, mens millioner er uten strøm.

Én person døde av hypotermi, mens to andre druknet i flommen i den fattige fiskerbyen Catarman nord på øya Samar øst i landet. Det opplyser sjefen for den regionale krisehåndteringsetaten, Jonathan Baldo.

Uværet veltet trær og kuttet strømforsyningen til tolv østlige provinser. I byen Legazpi, som ble kraftig rammet av de sterke vindkastene, lå det julebelysning, blikktak og kvister i gatene.

Over 730.000 mennesker ble evakuert i forkant av at stormen traff land mandag kveld lokal tid. Av dem måtte mange overnatte i midlertidige evakueringssentre og skoler mens løse gjenstander fløy rundt på utsiden.

I provinsen Albay, der Legazpi er hovedstad, var samtlige 1,2 millioner innbyggere uten strøm tirsdag formiddag. Men der var det verken dødsfall, flom eller fare for menneskeliv, opplyste borgermester Joey Salceda.

Melors styrke avtok noe tirsdag, men fortsatt ble tyfonens vindkast målt til 47 meter i sekundet på det sterkeste. Det er ventet at den vil bli enda svakere på sin ferd over Mindanao og ut i Sør-Kinahavet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.