RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Typisk «mai»

Sist oppdatert:
Investorene på Oslo Børs skjelver før ett årsdagen for børsfallet i fjor.
Av:Sigvald Sveinbjørnsson, Inge Berge og Magnus Klever

Fjorårets børsmassakre huskes med skrekk av aksjemarkedet. Da vi kom i midten av mai opplevde Oslo Børs en solid korreksjon. Dette kom etter flere dager med eventyrlig oppgang. Nå frykter pessimistene at det kan skje igjen, men det tror ikke aksjeekspertene NA24 har snakket med.

Grunnen til at pessimistene nå trer frem er at Oslo Børs faller over 2 prosent tirsdag ettermiddag. Dette kommer etter at børsen har satt en rekke rekorder og toppnoteringer den siste uken. Hittil i år har Oslo Børs steget nærmere ti prosent, nå kan det være over.

- Liten motreaksjon

Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities mener det er greit å ha i mente det som skjedde i forrige uke. Da opplevde Oslo Børs en solid opptur, mens oljeprisen var ned 2 dollar. Myrseth mener det er uvanlig at den oljeavhengige Oslo Børs ikke følger oljeprisen.

- Det vi ser nå er en liten motreaksjon til utviklingen vi opplevde i forrige uke, sier Myrseth til NA24.

Ikke noe galt

Samtidig trekker Orion-analytikeren frem at det ikke er noe underliggende galt med markedet selv om det har kommet litt tilbake i dag. Myrseth trekker frem at det er stabilitet i systemet selv om prisingen begynner å bli strukket.

Analytikeren mener at det ikke er noen spesielle faktorer som tilsier at markedet skal inn i en større nedgang.

I fjor opplevde aksjemarkedet en skikkelig smell i mai. Et gammelt jungelord i meglerbransjen er «sell in may and stay away», altså at man skal selge aksjene i mai og holde seg unna, blir ofte trukket frem når denne vårmåneden nærmer seg.

Bedre enn i fjor

Stig Myrseth sier at generelt har man et sesongmessig mønster med mindre interesse for aksjer når sommeren nærmer seg, men tror ikke på noen gjentagelse på det som skjedde i fjor.

Til det er situasjonen helt forandret.

- Situasjonen er bedre enn i fjor, sier Myrseth til NA24.

Da aksjemarkedet falt rundt 15 prosent i mai 2006, var det en korreksjon etter langt tid med oppgang. Orion-analytikeren sier at i fjor ble markedet preget som følge av stigene USA-renter og at det ga usikkerhet i markedet. Det er ikke tilfellet i år.

Venter nervøse børser

- Jeg sa før inngangen av uken at det kom til å bli nervøst før årsdagen for børsfallet i fjor, sier Terras Terje Nyborg til NA24.

Han sier videre at det er lite fundamentalt som styrer markedet, men at det er psykologien som herjer investorene nå. Nyborg peker på at det også er nervøst foran oljelagertallene i USA onsdag.

Så langt i resultatsesongen har det vært en sterk utvikling, med børsrekorder i USA. De amerikanske børsselskapene i S&P 500-indeksen har levert sterke 8,1 prosent bedre resultater enn markedets forventninger, ifølge Thomson Financials.

- Kan falle 10 prosent

Analysesjef Rachid Bendriss i meglerhuset Carnegie, peker på at vi nå er inne i mai. Han utelukker ikke at vi nå ser grunnlaget for en aldri så liten korreksjon i markedet, eller en teknisk korreksjon i et sterkt marked.

- Vi venter en oppgang i år på 15 prosent. Før nedgangen i dag var markedet opp 10 prosent fra starten av året, og da er det bare fem prosent igjen, sier Bendriss som peker på at fra fjerde og første kvartal har det ikke kommet store oppjusteringer i resultatforventingene til selskapene.

- Estimatene for alle selskapene utenom Statoil og Hydro er uendret fra starten av året, sier Bendriss som mener at markedet lett kan falle mellom 5 og 10 prosent før investorene igjen kaster seg inn.

Typisk mai

- Det er et typisk uforklarlig fall. Oljeprisen er litt ned, men resten av Europa faller. Det er litt 'mai', sier analysesjef i Kaupthing, Kim Evjenth.

Han mener at det er et klassisk mønster i dagens fall på Oslo Børs. Det europeiske markedet faller med noe over en halv prosent, mens Sverige faller med halvannen prosent mens det i Norge går langt hardere for seg og markedet snubler 2,5 prosent.

Evjenth peker på at markedet har gått uavbrutt opp i en god periode, og at mange mener det var på tide med en korreksjon.

- Dette er en typisk korreksjon som ikke er drevet av det fundamentale, sier Evjenth til NA24.

Kaupthing forventer at hovedindeksen skal stå i 530 poeng, en oppgang på rundt 20 prosent i 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere