RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete
Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete Foto: Scanpix

Typisk norsk å være selvgod

Sist oppdatert:
Norge er kanskje verdens beste land, men er vi også verdens mest egoistiske og selvgode?

Den norske mottakelsen av den nye FN-rapporten om verdens utvikling er litt kvalmende.

Ledende politikere velter seg i selvtilfredshet, men hopper glatt bukk over rapportens egentlige innhold - et knusende angrep på våre stengte grenser for arbeidssøkende fra den tredje verden.

- Menneskelig mobilitet kan være svært effektivt for å heve en persons inntekt, helse og utdanningsmuligheter. Men verdien er mer enn det: Å kunne velge hvor man vil bo er et nøkkelelement i menneskelig frihet, skriver FNs utviklingsprogram i rapporten Overvinne grenser - menneskelig mobilitet og utvikling .

FNs utviklingsprogram rangerer hvert år hvilke land som er mest utviklet og dermed best å leve i.

Norge har ofte ligget høyt på denne listen. Naturlig nok. De færreste land har 2.500 milliarder kroner «på bok» i utlandet, og kan sprøyte 130 oljemilliarder inn i økonomien hvert eneste år.

Les også:Norge er verdens beste land

FN-rangeringen er ingen hyllest til nordmenn eller norske politikere.

Den er i praksis en liste over verdens rikeste land på topp, og det er lite overraskende at land som Nigeria, Afghanistan og Sierra Leone kommer dårlig ut.

For nordmenn er det fint at vi har god økonomi og lang levealder. Men hovedbudskapet i FN-rapporten er at land som Norge må slutte å stenge grensene for arbeidskraft fra u-landene.

Det mest avslørende i FN-rapporten er hvor effektivt de rike landene har stengt sine grenser for arbeidssøkende. Av verdens over 200 millioner imigranter flytter hovedmengden mellom utviklede land. Under en prosent av afrikanerne har flyttet til Europa.

FNs råd er soleklart: Åpne grensene for ufaglært arbeidskraft. Det er en myte at de tar arbeid fra nordmenn. Tvert imot vil økt imigrasjon både være bra for Norge, for de som kommer hit for å arbeide og for landene de reiser fra (fordi de sender store beløp hjem).

1. Flere innvandrere til sesongarbeid som landbruk og turisme

2. Flere visa til ufaglærte, skap lokal etterspørsel etter slike tjenester

FN-rapporten burde ikke bli møtt med selvros, men av selvkritikk. Vi gjør det motsatte av det FNs utviklingsprogram råder oss til.

Norske grenser er i praksis stengt for ufaglærte som kommer hit for å arbeide. Vi snakker om «sosial dumping», men aksepterer sosiale stengsler.

Debatten om au pair'er fra Filippinene er et godt eksempel. Vi later som om vi bryr oss om deres ve og vel, men i virkeligheten er motstanderne mer opptatt av norske omsorgsarbeideres lønnsforhold. De fleste filippinske au pairer som kommer til Norge, gjør det for å løfte seg seg og familien ut av fattigdom , for å lære seg nye ting - og for å kunne sende penger hjem til familien.

Nøyaktig hva FNs utviklingsprogram ønsker. Derfor burde vi ikke rose oss over å være verdens beste land. Vi bør derimot skamme oss over at vi effektivt trekker stigen opp for at andre skal få det like bra.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere