*Nettavisen* Nyheter.

Tyrkia fortsetter luftangrepene mot IS og PKK

Tyrkiske myndigheter sier de vil fortsette å bombe opprørsgruppen IS og den kurdiske separatistgruppen PKK, til de ikke lenger utgjør en trussel mot Tyrkia.

25.07.15 18:27

– Vi har gitt instrukser om en tredje serie med luftangrep i Syria og Irak. Luft- og bakkeoperasjonene er i gang, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu under en pressekonferanse i landets hovedstad Ankara lørdag.

– Ingen skal kunne tvile på at vi mener alvor. Vi vil ikke tillate at Tyrkia blir et lovløst samfunn, la han til.

Også fredag kveld og natt til lørdag gjennomførte Tyrkia flere luftangrep mot opprørerne i Den islamske staten (IS) i Syria og basene til den militante fløyen av det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Nord-Irak.

Ifølge Davutoglu vil luftangrepene fortsette så lenge det eksisterer en trussel mot Tyrkia. Tyrkiske sikkerhetsstyrker har siden fredag pågrepet 590 personer som antas å ha en tilknytning til IS eller PKK, opplyste han.

– Kurdisk solidaritet

Luftangrepene mot IS kommer i kjølvannet av terrorangrepet i byen Suruc mandag, da 32 unge tyrkere ble drept, et angrep myndighetene mener IS sto bak.

Kurdere i Tyrkia har beskyldt landets myndigheter for regelrett å støtte opp om IS fordi Tyrkia frykter en kurdisk stat mer enn jihadistene.

Den militante fløyen i PKK tok på seg skylden for drapene på to tyrkiske politimenn nær den syriske grensen onsdag. I en kunngjøring skrev PKK at de to politimennene hadde samarbeidet med IS og blitt likvidert som en hevnaksjon for massakren i Suruc.

Davutoglu sa han har snakket med Massoud Barzani, presidenten for den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, for å forklare angrepene på PKK.

Ifølge den tyrkiske statsministeren har Barzani akseptert at Tyrkia gjennomfører operasjonen mot PKK og gitt uttrykk for sin «solidaritet».

Men i en uttalelse samme dag fordømte det kurdiske lederskapet angrepene mot PKK.

– Barzani ba om at konflikten ikke eskalerer ytterligere. Fred er den eneste måten å løse problemene på. År med forhandlinger er bedre enn én time med krig, heter det i uttalelsen.

– Betydningsløs

Angrepene mot PKK, som er de første fra Tyrkia på tre år, setter en stopper for fredsprosessen og våpenhvilen mellom partene.

– Våpenhvilen har ikke lenger noen betydning etter intense luftangrep fra okkupanten Tyrkia, sier PKK i en uttalelse på sin nettside.

LES OGSÅ: TV-kanal: Nye tyrkiske flyangrep mot IS-mål i Syria

PKK er erklært ulovlig i Tyrkia og har i en årrekke kjempet mot sentralmyndighetene. Tyrkias nåværende president Tayyip Erdogan startet i 2012 fredssamtaler med kurderne, som ønsker økt selvstyre.

Demonstrasjon stanset

Tyrkiske myndigheter har varslet at de vil nekte demonstranter å holde en fredelig marsj i Istanbul søndag. Årsaken er at det kan oppfattes som en «provokativ handling» som kan «forsinke trafikken», skriver guvernøren i Istanbul i en uttalelse.

Fredag kveld demonstrerte flere hundre personer i den tyrkiske storbyen Istanbul, for å vise sin avsky mot IS og Tyrkias håndtering av situasjonen i Syria. Politiet brukte da tåregass og gummikuler for å spre folkemengden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.